La Fira d’Artesans de Mollet arriba enguany a la seva 40a edició, amb 96 parades d’artesans d’arreu de Catalunya i amb una programació de tallers i activitats que s’estendran des de divendres 13 fins a diumenge 15 de setembre. “És un goig celebrar 40 edicions del que és un reclam comercial de producte artesà i cultural de Mollet”, apunta la regidora de Cultura, Mercè Pérez.
Enguany, la fira continua ampliant el nombre de parades, sense rebaixar la qualitat i l’autenticitat dels productes. “L’objectiu és que la Fira d’Artesans continuï sent una fira pura d’artesania, que tots els paradistes tinguin el carnet d’artesà i que el producte sigui 100% artesà. No posarem parades perquè sí”, destaca Pérez.
De les 96 parades que aterren a Mollet aquest divendres, 64 són d’artesania i 32 d’alimentació. D’aquesta manera, han augmentat de dos a vuit les parades de ceràmica i, en alimentació, es recupera la tradicional parada molletana de garapinyades i se n’hi afegeix una més de creps ecològiques, olives i vi. Pel que fa a la procedència dels paradistes, 8 són de Mollet, 87 provenen de diversos punts de Catalunya i 1, de Parla (Madrid).
“Ara per ara no, volem ampliar més el nombre de parades, sinó mantenir-ne la qualitat. Tanmateix, sí que podem créixer en els tallers que oferim per ensenyar els oficis i donar més vida als espais culturals de la ciutat amb activitats que complementin l’essència de la fira”, explica Pérez.
En aquest sentit, el Centre Cultural La Marineta acollirà l’exposició “La Sastreria. Josep Tarrés. Art i ofici d’un sastre molletà”, que s’inaugurarà divendres, abans de la sardinada popular i el ball amb Duet Esquitx.
Dissabte al matí, hi haurà el taller de bijuteria reciclada amb la mestra artesana Montse Pérez de SiNesteSia i, a la tarda, el taller de castells, la trobada de tabals del Ball de Diables, i nit de música amb Canya d’Or i el Ball de Gralles.
Diumenge hi ha prevista la cercavila castellera amb els Gegants de Mollet i els capgrossos de la Fira, el Tòful i la Dinga, que culminarà amb l’alçada de castells de la colla de Mollet i les colles convidades de l’Hospitalet i Sant Feliu.
Diumenge a la tarda hi haurà concert de Dixieland a la plaça de l’Artesania, Audició de Sardanes amb la Cobla Els Lluïsos de Taradell al Parc de Les Pruneres i, seguidament, la cantada d’havaneres i cremat de rom a la plaça de l’Artesania per acomiadar la 40a Fira d’Artesans.
“El que va començar com la iniciativa d’un grup d’amics s’ha convertit en tot un esdeveniment de referència a la ciutat, amb la implicació inestimable dels veïns i de les entitats. Després de la pandèmia vam patir, però ara la Fira es troba en el seu millor moment”, diu Pérez.
“La Sastreria. Josep Tarrés. Art i ofici d’un sastre molletà” se centra en la vida i obra d’un dels mestres tèxtils de Mollet. L’exposició, que es fa a La Marineta, mostra les eines i tècniques amb què ha treballat Josep Tarrés, la seva esposa Teresa Corominas i la seva família per confeccionar els vestits a mida.
“Volem reivindicar oficis que van desapareixent i explicar la història de la saga familiar dels Tarrés. Hi ha eines d’un segle i mig. La sastreria Tarrés ha vestit pràcticament tos els senyors de la ciutat”, explica la regidora de Cultura, Mercè Pérez, sobre l’exposició.