La festa Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor, compleix trenta anys
  • Compartir

La festa Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor, compleix trenta anys

3 de novembre de 2023

Sant Pere de Vilamajor tornarà a viatjar aquest cap de setmana fins al seu passat més esplendorós, la Vila Magore del segle XII. La novel·la Confidències d’una Reina de Teresa Sagrera tornarà a ser el fil conductor de la festa Vilamagore Medieval, que celebrarà el seu 30è aniversari.

En l’edició d’enguany es donarà a conèixer amb fulls de mà el projecte per fer una pel·lícula a partir de la mateixa novel·la. Alba López, amb la supervisió de la mateixa escriptora, n’ha fet el guió, que ha estat subvencionat per l’Ajuntament. De moment ja hi ha una productora que hi dona suport. Fa tres anys es va començar a treballar en aquest projecte, que ara haurà de trobar la resta de finançament per fer-se realitat.

Entre dissabte i diumenge es representaran 10 escenes de l’espectacle teatral Passió d’una Reina, l’adaptació de la novel·la de Sagrera. Una de les novetats és un nou personatge: el rei Alfons I, ja gran.

Les escenes es faran partides i “s’ha creat la figura d’un narrador que farà de fil conductor”, explica Sagrera. Aquest narrador serà el rei Alfons I.

Una de les escenes de la representació teatral de l’any passat/Griselda Escrigas

La programació d’aquest Vilamagore inclou 41 propostes que generen més de 140 actuacions i activitats durant els dos dies. Una vegada més, l’aportació dels més de 300 voluntaris serà clau per a la celebració de la festa.

Els visitants podran passejar pels carrers i pel mercat, amb parades d’artesans, oficis i menjar, trobar-se cavallers, soldats, timbalers, músics, joglars i gent del poble que els endinsaran a l’època quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la reina Peronella feien estades en el palau comtal.

Una de les parades del mercat de l’any passat/Griselda Escrigas

També podran gaudir de música i teatre de carrer, tastar el vi Piment, veure danses medievals, ser testimonis d’un setge, gaudir d’espectacles de combat, torneig de bèlit o viure escenes teatralitzades de Passió d’una Reina.

A la Zona Màgica s’hi podrà trobar el Cau de Bruixes, el carro de les trementinaires, les bruixes medievals i espectacles de màgia itinerant. Vilamagore també tindrà un espai per als més petits amb atraccions medievals, circuits de ponis i de cavallers, jocs gegants i espectacle de titelles.

Dissabte al vespre hi haurà una gran festa a la taverna amb els malabars amb foc de la companyia Improvisto’s, i concerts dels grups musicals Els Berros de la Cort i els Graiatus. A la mateixa taverna hi haurà begudes medievals, entrepans i menús de migdia i nit.

Un dels actes que posa punt final al Vilamagore serà la cremada de la Torre Roja. Aquest any s’hi estan fent obres de restauració. Per a Vilamagore són les obres de construcció de la torre que Ramon Berenguer IV fa edificar en agraïment a l’hospitalitat rebuda. També es farà el Joc del Cofre de les 7 claus. El guanyador podrà visitar l’interior de la Torre Roja quan s’acabin les obres.

Tres dècades després

El tercer cap de setmana del mes de juliol de 1993 es van fer les primeres representacions teatralitzades del retaule medieval Presencia històrica e feyts de Vila Magore, escrites per Francesc Bardera i dirigides per l’actor Alfred Lucchetti, el seu màxim impulsor.

Més de 2.000 persones van assistir a les tres representacions. Trenta anys més tard, ja convertida en Vilamagore Medieval, la festa s’ha consolidat després de passar per diverses etapes. Els primers anys, les representacions començaven a les 10 de la nit. Unes tres hores abans s’obria el recinte i els visitants podien passejar per un mercat medieval.

Dones rentant en una de les escenes de l’any passat/Griselda Escrigas

Al cap d’uns anys es van deixar de fer les representacions, però es van mantenir el mercat i la festa medieval, als quals es van incorporar algunes escenes de l’obra de Bardera, que més tard també van desaparèixer. Vilamagore va passar per moments difícils, però es van poder superar amb l’empenta dels voluntaris.

El novembre del 2013 es va crear la Comissió Organitzadora Vilamagore amb l’objectiu de revifar la festa i fer-ne una eina divulgativa de la història de Sant Pere dels segles X al XII, més concretament l’estada de Ramon Berenguer IV i Peronella.

El 2014 s’entrava en una tercera etapa, amb la incorporació de la novel·la Confidències d’una Reina de Teresa Sagrera. La festa es reinventava i ho feia amb l’adaptació teatralitzada d’algunes escenes del llibre, feta per la mateixa autora i Jaume Baucis. Judit Lucchetti i el mateix Baucis es van encarregar de la direcció artística.

El març de 2017 es va presentar Isaac Morera com a nou coordinador artístic, amb la qual cosa s’encetava una nova etapa. Es va decidir deslligar-la de la festa major de juny i traslladar-la al primer cap de setmana de novembre.

També es van fer canvis al format, amb més teatre al carrer, potenciant el mercat i ampliant els espais amb la integració de tot el nucli antic. Aquell mateix any es va signar un conveni entre l’Associació Vilamagore Medieval i l’Ajuntament per garantir-ne la continuïtat.

  • Compartir