• Compartir

La festa major dels Tres Tombs

5 de maig de 2023

Caldes acollirà aquest diumenge la XXVI Trobada Nacional dels Tres Tombs. Hi participaran més de 60 carruatges provinents de 40 poblacions d’arreu de Catalunya, que desfilaran durant tot el matí pels carrers del municipi. Caldes organitza enguany aquesta trobada anual, considerada com la festa major dels Tres Tombs, en condició de Capital Catalana de la festivitat.

El punt de trobada i d’inici del recorregut seran el carrer de Maria Aurèlia Capmany i els espais adjacents a la zona comercial El Tint. La desfilada començarà a 2/4 d’11 del matí i passarà pels carrers Mossèn Cinto Verdaguer, Sant Pau, Font i Boet, la plaça de l’Església, Asensi Vega, Pi i Margall, Pare Poc, Fontcuberta, i Avel·lí Xalabarder i Homs, i finalitzarà al mateix punt de sortida.

Caldes va ser proclamada Capital Catalana dels Tres Tombs el mes de gener passat, durant la presentació de les festes gremials dels 150 anys de la Facultat de Sant Antoni Abat del municipi, que va agafar el relleu d’Igualada. Pocs dies després, Caldes va descobrir un document que certifica els 356 d’existència de la festa a la vila gràcies a la investigació feta per Laia Soler Moreno, comissària de l’exposició del Museu Thermalia dedicada a la festivitat.

Des de 1998
La Trobada Nacional dels Tres Tombs se celebra cada any des de 1998 en un dels pobles associats i té com a objectiu ser l’acte central de la festa, amb la participació de la majoria d’associacions que han fet les passades dels Tres Tombs arreu de Catalunya. D’aquesta manera, es reuneixen en una sola jornada els millors traginers, carruatges, cavalls, egües, bous i mules del país en una demostració històrica de la festa, de les tradicions i de la realitat traginera.

Des de l’any 2020, aquesta trobada és la cloenda de la Capitalitat Catalana dels Tres Tombs. En aquesta ocasió són organitzadors de l’esdeveniment l’Ajuntament de Caldes, la Facultat de Sant Antoni Abat i la Federació Catalana dels Tres Tombs.

Manifestació animalista
La plataforma Stop 3 Tombs, que agrupa diverses entitats animalistes d’arreu de Catalunya, ha convocat una protesta silenciosa a Caldes aquest diumenge, coincidint amb la celebració de la Trobada Nacional dels Tres Tombs. Els manifestants seguiran el mateix recorregut de la desfilada a partir de les 11, un cop hi hagin passat els carruatges.

Un manifest de la plataforma alerta que “fer desfilar èquids per les ciutats no difereix en essència d’activitats que ja s’han prohibit. La naturalesa de la festa i la ciutat són incompatibles amb el benestar dels cavalls”. També afirma que “per celebrar els Tres Tombs, rucs i mules són sotmesos durant molts caps de setmana a les hores de transport i preparació, i l’estrès d’un lloc desconegut, envoltats de públic i altres animals que no coneixen”.

  • Compartir