La festa major de Bigues estrena el concurs de colles
  • Compartir

La festa major de Bigues estrena el concurs de colles

28 de juny de 2024

Bigues celebra la seva festa major fins aquest diumenge 30 de juny amb la gran novetat del retorn del concurs de colles. Feia 25 anys que el poble no disputava una competició com aquesta.

La iniciativa ha sorgit d’un grup de joves que han rebut el suport de l’Ajuntament i han creat les faccions del Vi i el Gas, en un joc de paraules amb el nom del poble. Els noms són diferents de l’última vegada, quan hi havia les colles dels Pelacanyes, els Birivets i els Torracollons.

El seu objectiu és fomentar la participació ciutadana des de la festa major i recuperar l’orgull de ser de Bigues. “Som un grup de joves d’entre 20 i 23 anys, que venim sobretot dels mons del futbol i l’hoquei. Sabíem que hi havia hagut colles de festa major anys enrere, però nosaltres no les havíem viscut. Ens va semblar divertit poder recuperar el concurs amb l’objectiu d’ajuntar-hi gent de totes les edats”, explica el cap de colla del Vi, Cesc Maspons.

Segons el seu relat, l’activitat de la festa major, sobretot per la gent jove, quedava molt arraconada a la nit. “Vèiem que no hi havia gaires activitats durant el dia. Teníem la necessitat de fer més poble i que la gent sortís al carrer per la festa major”, explica el cap de colla del Gas, Nöel Oliana.

Tal com explica, a la gent de Bigues sovint li costa fer més poble perquè viu apartada en urbanitzacions, i per això tenien ganes de fomentar la cohesió a través de la participació ciutadana.

Prova pilot

Tant des de la comissió de colles com des de l’Ajuntament, insisteixen que el concurs d’aquest any és una “prova pilot”. Hi ha poques activitats de colles, però ja estan tenint més èxit del que es pensaven. Uns quants dies abans de l’inici de la festa ja hi havia unes 400 persones que s’han apuntat als formularis que hi ha allotjats a les xarxes socials de les colles i al web del consistori: 200 per colla.

El poble anava ple, i qui més qui menys ja buscava afinitat a les colles, sigui per amics o familiars, el color dels mocadors o el concepte del Vi o el Gas.

Els veïns poden disputar les proves del concurs sempre que duguin posat els mocadors grana –pel Vi– i mostassa, pel Gas. Per organitzar-les, la comissió s’ha inspirat en concursos de festa major d’altres municipis.

Durant els dies de festa major, puntuen pel concurs la Captació de sang, el Joc de pistes, la Sardana, el Trempa Vi-Gas i es preveu que sigui especialment decisiva la Gran batalla. És la prova que puntuarà més: es farà el penúltim dia de festa major. El veredicte es donarà el diumenge a partir de les 8 del vespre a la plaça Miquel Bosch.

La regidora de Cultura, Mayte Escobar, veu molt positiu el retorn de les colles. “Havíem perdut una mica aquesta part més participativa. L’última vegada que vam fer-ne, no va arrelar. Ara teníem ganes de donar un tomb a la festa major”, diu.

Estrena multitudinària

L’inici de la primera edició de la competició ha superat totes les expectatives només començar amb unes 900 persones apuntades entre tots dos bàndols, segons l’organització. La valoració que en fan des de l’Ajuntament és “molt positiva”, segons explicava Mayte Escobar aquest dijous.“Morim d’èxit. Aviat s’acabaran els mocadors. Hem tingut molta participació a totes les proves que hem fet”.

La gimcana infantil del Joc de Proves es va fer dimecres a la tarda al centre del poble/Griselda Escrigas

Fins llavors, s’havien disputat les proves de la Milla, la Captació de Sang i la gimcana infantil del Joc de Pistes. La Milla la va guanyar la colla del Gas i la Captació de Sang, el Vi. La competició ha arrelat de tal manera que aquests dies el poble en va ple i ja hi ha veïns que apunten coses a millorar de cara a la propera edició.

“A més, ens hem adonat que activitats que ja es feien, com la Milla, han duplicat la participació aquest any segurament per la participació de les colles”, admet Esobar. La Captació de Sang també va fer rècord al poble, molt possiblement impulsada per la competitivitat entre les colles del Vi i del Gas.

Dimecres a la tarda va tenir lloc la gimcana infantil del Joc de Pistes, amb un canvi d’emplaçament d’última hora. La prova, que es va fer en diversos espais del poble, havia de començar al parc de Can Badell, però les destrosses que hi va haver durant la revetlla de Sant Joan van fer ubicar l’inici de la gimcana davant del pavelló municipal. El Joc de Pistes va comptar amb diverses proves, com ara una activitat d’apilar peces de fusta o el joc de les cadires.

Al vespre, la festa major es va centralitzar a la plaça de Miquel Bosch, on s’hi va viure el pregó. L’acte protocolari d’inici de la festa va omplir l’espai de gom a gom amb l’actuació de la companyia de teatre Fem BiR. S’hi va presentar l’espectacle Tresines Show –inspirat en la mítica sèrie de TV3–, però amb contingut, també amb mirada crítica, vinculat a Bigues i la política municipal.

Els personatges de les Teresines van aparèixer per primera vegada, i de manera puntual, al pregó de la festa major de l’any passat. Van tenir tant èxit, que aquest any van fer-lo tot sencer.

La festa major va seguir dijous amb més activitats i la prova participativa de la Sardana i aquest divendres hi ha el gruix d’activitats: algunes d’esportives, de foc i de nit.

L’activitat de concerts es concentrarà dissabte a la plaça Miquel Bosch i també s’obrirà un escenari al camí de Can Badell dedicat als joves.

  • Compartir