• Compartir

La Festa del Bolet de Setcases enceta la temporada amb incertesa

14 de setembre de 2023

La temporada forta dels bolets, que coincideix amb l’arribada de la tardor, comptarà aquest cap de setmana amb la tradicional festa que reuneix aficionats a la micologia a Setcases. 31 edicions després, aquest any es presenta com un dels més incerts a l’hora de valorar-lo a priori. A hores d’ara els cistells estan brillant per la seva absència, sobretot a causa de la manca d’aigua.

La veterana boletaire ripollesa Rosa Gallart viu amb expectació aquestes primeres setmanes de setembre. De fet, ja fa anys que contempla un canvi en les condicions meteorològiques i climàtiques a les quals ha estat acostumada tota la vida. “La tardor és més llarga, perquè hi ha hagut grans canvis, sobretot de temperatura, i això fa complicat de predir si serà una bona temporada de bolets o no”, explica Gallart, que apunta, però, la manca de pluja que hi ha hagut durant l’estiu. Per remuntar les males expectatives caldria “que vagi fent ruixats de tant en tant, tot i que l’ideal seria un parell de dies de pluja persistent als boscos”.

Ara mateix Rosa Gallart té 86 anys, encara surt a passejar i si veu algunes de les moltes espècies que coneix les cull. Per ella és més important identificar els bolets dolents que no pas els bons. Aquest any, està sent complicat. A la primavera no es va collir massa moixernó, i tampoc l’agost va ser massa bo per als ceps ni per als rossinyols. Ripoll és terra de rovellons, fredelucs i cama-secs, però encara caldran uns dies més per trobar-ne, esperant que no comenci a haver-hi glaçades. La setmana entrant la Rosa anirà a Meranges (la Cerdanya) amb el temor de trobar-se els boscos plens de gent. Mentrestant li porten bolets de soca de Ridaura (la Garrotxa), i ella sospira recordant els anys d’afició tot lamentant que “tinc la sensació que s’ha espatllat tot, tant els bolets com els productes de l’hort”.

Des d’Osona, els boletaires també esperen la temporada amb incertesa. Que al mercat setmanal de dimarts a la plaça Major de Vic no hi hagués, a primera hora del matí, cap parada de bolets és il·lustratiu que encara no hi ha hagut florides importants. “Aquesta setmana estem trobant els primers ceps, però més amunt”, apunta el vigatà Josep M. Carol, que combina des de fa anys les facetes de tofonaire i boletaire. Carol confia que les pluges de fa uns dies permetin començar a collir el preuat rovelló al Ripollès a partir d’aquest cap de setmana; “a Osona encara és molt d’hora”. Les pluges anunciades per als propers dies podrien ser un primer esclat de la temporada.

Dues jornades a l’entorn dels bolets

Les dues jornades de Festa del Bolet de Setcases tindran una exposició amb classificació de les espècies que es trobin al bosc durant la recerca que se’n farà, amb assessorament d’experts. La Societat Catalana de Micologia oferirà una conferència sobre espècies comestibles i tòxiques, dissabte a mitja tarda, mentre que diumenge hi haurà un taller per crear cistells i un tastet de bolets al migdia. Tots dos dies es farà un mercat d’artesans al municipi. A la fotografia, parades en una edició d’arxiu. Caldrà veure quantes parades de bolets hi haurà aquest any.

  • Compartir