• Compartir

La festa de la disbauxa a Torelló arriba als 45 anys

17 de febrer de 2023

Una burra i un carro, i dues disfresses de sueques. Pere Balmes i Quim Sala, membres de l’Equip de Gresca del Club, van decidir agafar aquests elements el dia de carnaval del 1978, van sortir al carrer i es van dedicar a repartir vi a tothom. A darrere seu hi anava l’orquestra del Mestre Andreu Balaguer i tot plegat va acabar amb un ball al Club. Poc es pensaven fa 45 anys que allò que va començar gairebé per casualitat es convertiria en la festa de les festes, en la gran festa de la disbauxa que forma part de l’ADN de la major part dels torellonencs, que ja fa dies que treballen per tenir-ho a punt per a la rua d’aquest dissabte. Hi participaran 26 carrosses, 11 de la categoria A, les que tenen una llargada de més de vuit metres, i 15 de la categoria B, les més petites. A les comparses que acompanyen les carrosses hi haurà 3.667 persones i es fan rècords de membres en les carrosses, ja que algunes freguen els 400 integrants. Tot plegat en una rua “especial”, com deia el portaveu de les entitats del Carnaval, Marc Tienda, ja que en aquesta 45a edició s’ha volgut fer un homenatge als carrossaires, molts dels quals “hi estan implicats tot l’any”. Des de l’organització destacaven que s’ha arribat a xifres anteriors a la pandèmia, pel que fa als participants, i fins i tot se superen. I de colles carrossaires, a banda de les de Torelló i la resta de municipis de la Vall del Ges, també n’hi haurà de Centelles, Taradell, Vic, Santa Eugènia, Olot, les Preses i Sora.

La concentració de carrosses serà a les 4 de la tarda als carrers del voltant de la plaça de la Sardana i la rua començarà a 2/4 de 7 de la tarda fent el recorregut habitual fins a la plaça Joanot Martorell. L’última de les carrosses que passarà per davant del jurat, situat al carrer Sant Miquel, serà la dels Picats de Borgonyà, els guanyadors de les dues darreres edicions de la festa i que seran, per tant, els encarregats de portar la reina Carnestoltes 45a.

Tienda recordava que l’any passat la data del carnestoltes es va ajornar un mes a causa de la pandèmia. Una nova data en què el temps, plujós, no va acompanyar massa i això va repercutir en el nombre de públic: “Es va acumular molta gent a la plaça de la Sardana i al recorregut va disminuir l’afluència”. Per aquest motiu, de cara a dissabte “preveiem que serà una rua amb molta gent, si fa bon temps hi haurà el doble o el triple” de persones, assegurava el portaveu de les entitats.

De fet, al llarg de 45 anys d’història, el Carnaval només s’ha hagut de suspendre en una ocasió, el 2020, a causa de la covid-19 –es van fer exposicions retrospectives per les places del poble per mantenir l’esperit–. I l’any passat es va ajornar per segona vegada. La primera havia estat l’any 1986 a causa de la gran nevada que va deixar Torelló sense subministrament elèctric durant 11 dies. Llavors, recorden els organitzadors de l’època, fins i tot van demanar al rector si els permetia fer la festa passada la data, ja en plena Quaresma. Els va acabar donant permís.

L’any de la nevada ja en feia quatre que el Carnaval torellonenc s’havia batejat com a “Carnaval de Terra Endins”, un nom amb el qual s’ha consolidat. El 1982 en una entrevista a EL 9 NOU Josep Bardolet, un dels promotors, Montse Tor i Manuel Pujol explicaven que van adoptar aquesta nomenclatura perquè “vam collir la frase que va deixar anar algú en comentar que els carnavals importants que hi ha arreu són tots arran de mar. Ens va plaure i l’hem feta nostra”. En aquella mateixa entrevista també deien d’on havia sortit la imatge del logotip que es va mantenir durant molts anys amb un pallasso i una lluna: “Es tracta d’una relació entre el tema de la carrossa guanyadora de l’any passat, que tenia una lluna de tema central, i la referència a allò dels pescallunes dels torellonencs”.

Ara, com la festa, la imatge ha evolucionat. Com també ho han fet les carrosses, els materials i les tècniques que utilitzen els carrossaires a l’hora de fer-les, i a qui es vol rendir homenatge per haver mantingut viu l’esperit i la flama del Carnaval de Torelló.

El 25è Pullassu obre el foc

Diu la llegenda que l’any 937 la geganta Fortiana va perdre la meitat inferior del seu cos per donar a llum al primer rei Carnestoltes. “Amb l’explosió, els seus òrgans van sortir disparats, i fins a dia d’avui ningú ha sabut on havia anat a parar el seu xirri. Algunes llegendes diuen que l’explosió va ser tal que va rebotar a la lluna.” Aquest any, però, “les fetilleres de la Vall del Ges l’han trobat”. D’aquesta manera van introduir aquest dijous al vespre el Xirri, uns genitals femenins de grans dimensions que amplien el bestiari de la festa del Pullassu, que va celebrar també la 25a edició. S’ha convertit en l’element catalitzador de l’apòzema i va estrenar una cançó pròpia. En aquest aniversari també s’hi van incorporar canvis com la concentració en tres punts diferents: la plaça Nova, la placeta d’en Pujol i l’aparcament de l’Arxiu, des d’on tres columnes amb els gegants, el Guita o el Xirri van sortir fins a la plaça de la Vila on va fer el pregó la reina Carnestoltes 45a. D’allà va sortir el recorregut de la cercavila, que va ser més llarg, fins a culminar a la plaça Vella on va tenir lloc el Ritual de la Rauxa, al final del qual es van repartir més de mil entrepans entre els assistents.

De rua…

A Sant Joan de les Abadesses
1.700 euros en premis seran l’esquer per animar els santjoanins a disfressar-se aquest cap de setmana. El carnestoltes de dia iniciarà el dissabte carnavalesc amb la col·laboració de la Unió de Botiguers. Al vespre es farà la rua i a la nit, el ball de Carnestoltes al pavelló amb Blú Versions i DJ Ignasi, amb una mitja part durant la qual s’entregaran els premis a la millor parella, comparses i carrosses. Jaume Barri animarà el carnestoltes infantil també al pavelló municipal, diumenge a la tarda. J.R.

A Camprodon
Camprodon Una visita del rei Carnestoltes als avis i àvies del geriàtric donarà el tret de sortida dissabte a la tarda a un cap de setmana de carnaval a Camprodon. Les claus del municipi estaran en mans d’aquest monarca de la diversió, que presidirà la rua de tarda i el ball de nit amb La Selva Band al pavelló vell, on s’entregaran els premis a les millors carrosses i comparses. Diumenge els menuts faran la seva particular rua, un ball amb el grup Folkids i una festa de confeti que es completarà amb la crema del rei Carnestoltes.

A Tona
Tona Sa Majestat Carnestoltes ja va arribar a Tona diumenge per presidir totes les festes. Aquest divendres a la tarda hi haurà un primer carnestoltes infantil, a La Canal, amb l’actuació de Pep López. I dissabte, la gran rua amb concentració de carrosses davant de l’institut i sortida a partir de les 6 de la tarda. Com a punt final, a les 8 hi haurà un concert a La Canal amb Verbena’m. El Carnestoltes de Tona, organitzat per les AFA de les escoles, té un caràcter popular i familiar.

A Prats
Prats de Lluçanès A Prats el Carnestoltes es viu en diumenge. La jornada començarà a les 11 del matí, al lateral de la carretera de Sabadell, amb la concentració de comparses i carrosses. A 2/4 de 12 del migdia iniciaran la rua. En arribar a la plaça Vella, hi haurà el pregó i es lliuraran els premis a totes les comparses i carrosses participants. Tot seguit, es donarà pas a la tradicional guerra de confeti.

A Sant Julià
La rua començarà a la plaça Catalunya a les 5 de la tarda i finalitzarà al mateix lloc a les 7 del vespre, on es farà l’entrega de premis, al rei Carnestoltes, a la millor comparsa i a la millor carrossa. Per acabar, a les 12 de la nit tindrà lloc la festa de carnaval organitzada pels Tupinots al pavelló.

A Montesquiu
En el Carnaval que comparteixen Sant Quirze i Montesquiu serà aquest últim poble l’amfitrió d’enguany, diumenge a la tarda. A 2/4 de 5 hi haurà la recepció de la rua procedent de Sant Quirze des de la font dels Tells i avançaran fins al pavelló de Montesquiu, amb espectacle infantil inclòs.

A Vic
Els barris del sud de la ciutat organitzen una nova edició del Carnestoltes de Vic, aquest dissabte al matí. A 2/4 d’11 hi haurà la concentració de les carrosses al carrer Carrasco i Formiguera i la rua acabarà a la rambla Tarradellas a les 12, on hi haurà el lliurament dels premis i ball de les comparses.

  • Compartir