• Compartir

La dieta iòguica

17 de maig de 2024

La dieta iòguica és una pràctica alimentària que sorgeix de l’estil de vida i la filosofia del ioga. No és només una manera de menjar, sinó una forma de vida que busca mantenir l’equilibri físic i mental. Aquesta dieta es basa en els principis del ioga i la seva alimentació està dissenyada per aportar nutrició al cos, mantenir-lo purificat i, al mateix temps, no interferir amb la pràctica espiritual.

La dieta iòguica se centra en aliments que es consideren purs, frescos, saborosos i nutritius. Això inclou fruits, verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, làctics, olis saludables i algunes espècies. S’eviten els aliments processats, les carns, el peix, els aliments picants i els aliments amb conservants o colorants artificials.

Beneficis de la dieta iòguica

Millora la salut física: Els aliments naturals i sans proporcionen al cos els nutrients que necessita per funcionar òptimament, augmentant la resistència, l’energia i la vitalitat.
Clarifica la ment: Una alimentació saludable també afecta la ment, fomentant la claredat mental, la concentració i la pau interior.
Suporta la pràctica espiritual: La dieta iòguica es creu que manté el cos lleuger i flexible, el que facilita la pràctica de postures (asanes) i la meditació.
Perills i precaucions.

Malgrat els beneficis, la dieta iòguica no està exempta de perills si no s’aplica adequadament. Aquí hi ha algunes precaucions:

Dèficits nutricionals: Eliminar certs grups d’aliments pot provocar deficiències nutricionals, com ara de proteïnes, calci, ferro i vitamines B12 i D. És important assegurar-se de consumir una dieta equilibrada i buscar alternatives per aconseguir aquests nutrients.

Problemes digestius: L’augment de la fibra en la dieta pot causar problemes digestius com gasos i inflor abdominal. S’ha de fer una transició gradual cap a una dieta rica en fibra i assegurar-se de beure prou líquids.

Desordres alimentaris: En alguns casos, la restricció d’aliments pot conduir a desordres alimentaris com ara l’ortorèxia, la qual cosa es caracteritza per una obsessió per menjar de manera saludable

  • Compartir