• Compartir

La degradació del periodisme

20 de gener de 2023

Ramon Besa i Camprubí és un gran periodista, amb un currículum envejable. Va començar a EL 9 NOU i, a hores d’ara, col·labora habitualment amb el diari El País. El segueixo habitualment. M’encanta el seu estil i com fa cròniques. Alhora és professor del ram, a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna. Sens dubte, un bon referent per a mi. Fa pocs dies, opinava, a RAC1, que els mitjans estan obsessionats a convertir oïdors, lectors i espectadors en clients. No pas a l’inrevés, com passava fins fa poc. La societat actual ha esdevingut digitalment consumista. Així és ella qui decideix els continguts que vol. Per tant, no té res a veure amb el periodisme tradicional. Aquell que se’ns inoculava a la universitat. Llavors, els professionals feien per acostar-se a la notícia. L’aprofundien, la contrastaven i la situaven en un context rigorós i polit. Com hauria d’ésser ara i sempre!

Dit això, entra en joc allò que coneixem com a share o índexs d’audiència… Un entorn on cal deixar ben clar que no és el mateix comunicar que fer bon periodisme. No té res a veure generar continguts que estar pendents de les notícies que passen. Per acabar-ho d’adobar i, fins i tot, emmerdar, només ens faltaven les xarxes socials, les webs que publiquen temes sense base professional, els gabinets de comunicació i els mal anomenats influencers. Tot plegat ha generat una reconversió d’aquesta professió, on crec que cal mirar enrere i retornar als origens. Si més no per establir lligams de connexió entre periodisme i comunicació. Per a netejar un periodisme viciat.

Posats a citar un fet recent, rar és el mitjà de comunicació que no s’ha fet ressò de la cançó de Shakira, parlant sobre la ruptura amb Piqué. Passar-ho per alt implicava fer-los perdre oïdors, audiència o subscriptors que suposadament marxarien a buscar-ho a un altre lloc. Ràdios, televisions, diaris, internet i xarxes socials li han tret tot el suc. ¿Qui decideix. -i why– que una xafarderia passi a ser portada d’un mitjà seriós?

Tot i que arriba tard, ja va bé que el govern espanyol plantegi aprobar una llei que arribi a diferenciar escrupulosament el periodisme envers la indústria de l’entreteniment. Ja era hora! Fora Rociíto, Belén Esteban, Jorge-Javier Vázquez, María Patiño, Terelu Campos i altres espèciments d’aquest sidral vomitiu! Cal eliminar el tic-tac d´aquest tik-tok que alimenta la ment d´un munt de gent, ben entabanada..

  • Compartir