• Compartir

La cuinera Maria Nicolau canvia d’etapa

10 de març de 2023

Maria Nicolau (la Garriga, 1982), la mediàtica cap de cuina del restaurant El Ferrer de Tall, de Vilanova de Sau, tanca aquesta etapa. El proper 31 de març serà el seu últim dia als fogons d’aquest establiment, on ha treballat els últims sis anys. Ho va anunciar dimarts en directe al Tot es mou, el programa dels matins de TV3 que presenta Helena Garcia Melero i del qual és col·laboradora habitual.

El dia abans ja havia avançat, amb un tuit, la inquietud d’haver de comunicar “una cosa” l’endemà durant el programa. “Fa temps que això es va coent, va bullint i ha arribat el dia. La meva vida ha canviat molt, moltíssim, en els últims anys i he de dir que em trobo a la tessitura d’haver d’escollir, de poder escollir, gràcies a la feina feta durant tant de temps”, va començar. Després de 25 anys dins el món de la cuina, al qual va entrar amb tot just 14, “canvio de camí”. Un nou periple professional “que em fa moltíssima il·lusió”, va remarcar, sense concretar de què es tractava. Es va limitar a dir que eren projectes “molt grossos”, per a ella “inimaginables fa cinc o deu anys”, i han anat madurat gràcies a “molt temps d’anar sembrant, perquè ara tot rutlla perquè al darrere s’hi treballa”. La popularitat de Nicolau va fer un salt exponencial arran de la publicació del llibre Cuina! O barbàrie (Ara Llibres, 2022) –“ha funcionat moltíssim i ha estat una alenada d’aire fresc, per mi”–, fet que li ha permès consolidar la presència habitual en mitjans diversos.

Nicolau va reconèixer que tancava amb un punt de tristesa l’etapa a El Ferrer de Tall. “M’hi he sentit a casa. Hem fet equip, hem fet família, a les dures i a les madures.” Nicolau va arribar a El Ferrer de Tall l’any 2017 “gairebé de rebot, sortint d’un projecte fallit”, i la propietària, Lídia Mongay, “va tenir el coratge de confiar en mi i de donar-me carta blanca”. I ella es va conjurar a recompensar-li amb tota una declaració d’intencions: “Us posaré Cal Ferrer al centre de la cuina tradicional catalana d’aquest país. I ho he fet. Ho hem fet plegats”.

Nicolau va reconèixer que ja feia temps que parlava amb la propietària del seu futur. “Fins ara sempre m’ha donat llibertat total i m’ha fet fàcil tot el que m’estava passant.” Però estava clar que tot plegat tenia data de caducitat. “En un restaurant s’hi ha d’estar i s’hi ha de cuinar, perquè si no les coses s’acaben difuminant.” A l’hora de posar data, “no els volia deixar penjats just abans de la temporada d’estiu”. I és que “no podíem posar en perill la viabilitat de Cal Ferrer, amb més de 50 anys d’història al darrere, només perquè la Maria Nicolau vol anar a congressos”. Segons ella, aquest restaurant “necessita algú que s’hi entregui i que s’hi deixi els bigotis”. I això és el que ja fa uns dies està buscant la propietat.

  • Compartir