Societat Coral La Poncella
  • Compartir

La coral La Poncella de Sant Feliu celebra 125 anys

5 de gener de 2024

La Societat Coral La Poncella de Sant Feliu celebra aquest 2024 el seu 125è aniversari. Ho fa en un bon moment, amb la força que li donen més de 200 socis i els 30 cantaires que sumen els seus dos cors, el d’adults i el de joves, La Juvenil. Aquest últim s’ha posat en marxa recentment tot coincidint amb els preparatius del 125è aniversari, i compta amb una desena de membres d’entre 14 i 17 anys. “Disposem d’una base que ens permet fer coses. A més d’una quantitat important de socis, tenim els comptes sanejats i això és important”, destaca el president de la coral, Pere Pladevall, en declaracions a EL 9 NOU.

El tret de sortida dels actes commemoratius el donarà un concert de la cantant i trompetista Andrea Motis i del guitarrista Josep Traver, aquest diumenge a les 6 de la tarda al Centre Cívic La Fonteta. Motis i Traver faran el seu repertori habitual d’estàndards del jazz i composicions pròpies, i comptaran puntualment amb la col·laboració de membres del cor amfitrió, dirigit en l’actualitat per Bernat Ferreras Cabero. “Ens fa molta il·lusió comptar amb uns músics d’aquest nivell a la celebració del nostre aniversari, i també poder actuar amb ells”, afirma Pladevall.

La Poncella és una de les entitats més arrelades a Sant Feliu. Durant aquests 125 anys d’història ha esdevingut un referent musical de pes, tant al poble com a la resta de la comarca, però també ha tingut un paper destacat en l’àmbit social. “Totes les famílies de Sant Feliu tenen algú que ha passat per la coral. El meu avi hi havia fet de mestre de música, i el meu pare havia estat cantaire. L’entitat ha tingut un paper molt important dins del teixit cultural i associatiu codinenc. Quan encara no hi havia mútues, la coral feia aquesta funció. Si alguna família no tenia prou diners per comprar menjar o per pagar un enterrament, se li donava un cop de mà”, recorda el president.

La Societat Coral La Poncella es va constituir en assemblea el 12 de març de 1899, i va aprovar els seus estatuts fundacionals el 24 de maig d’aquell mateix any. Els seus impulsors van ser una colla de joves que des de 1898 solien aplegar-se per cantar a la taverna de La Quintana, encapçalats per Salvador Bosch i Serra, que va ser el primer president de l’entitat. La seva primera seu va ser un local de lloguer al carrer Pi i Margall.

El 1900, la societat va adquirir un estendard que es va renovar el 1976. Va ser també durant la dècada dels 70 quan les dones es van incorporar amb força a la coral, i a principis dels 80 es va posar en marxa un cor infantil. Des de 2010, l’entitat té la seu social a l’equipament municipal de Can Duxó, i els assajos es fan al Centre Cívic La Fonteta.

  • Compartir