• Compartir

La Colla Gegantera de Torelló inicia la restauració dels capgrossos i gegants

19 d'abril de 2024

La Pubilla, un capgròs que es va estrenar entre la dècada dels 40 i els 50 del segle passat, ha estat la primera. I darrere d’ella venen els altres 12. La majoria són al Taller Gabins de Torelló, on s’ha iniciat la restauració de les rèpliques dels gegants i capgrossos del poble que es van estrenar a partir del 1988 coincidint amb els 80 anys de l’estrena de les primeres figures. Aquesta vegada, a diferència de llavors, la tasca comença pels caps i després es faran el gegant i la geganta, el Rei Moro de Mallorca i la Pubilla de Puigbacó.

Laia Constansó, cap de colla dels geganters torellonencs, explica que “feia temps que vèiem que s’anaven deteriorant, agafaven un color que no era el de les figures centenàries”. I aquest fet es dona, segons Judith Camps, del Taller Gabins, pel tipus de pintura que s’havia utilitzat. Ella mateixa recorda que quan des del taller es van començar a encarregar de repintar les peces “ho vam fer amb oli de llinosa i pigment”, que era el mètode que havia utilitzat un pintor de parets que havia fet aquesta tasca fins llavors. I aquest oli de llinosa s’enfosqueix amb el pas del temps. Per això, com ja van fer amb la restauració de les figures centenàries, ara també ho fan amb pintura com la que s’utilitza per pintar quadres.

Aquests dies la restauració ha cridat l’atenció de persones de la colla gegantera que han après quin és el procés que segueix l’artista per fer el rentat de cara als capgrossos. “Aparentment es veu perfecte”, però amb un to més marronós, i quan passa una llima es veuen les capes de sota, més clares. Després de rascar-los, arregla les imperfeccions amb una pasta blanca i els torna a polir. I en acabar fa una primera capa de pintura, que serà una base a partir de la qual “es va ajustant el color”, segons Camps, per “anar agafant la riquesa dels vells”. Això sí, tenint en compte un aspecte: “No podem fer que semblin nous, fa 35 anys que volten, no poden semblar acabats d’estrenar”.

Amb l’arranjament, les rèpliques, que són les que surten habitualment a les festes populars, no podran fer-ho. Així, el cap de setmana vinent, per la festa major del barri de Montserrat, excepcionalment, ballaran els centenaris i el passant es farà sense els caps, només amb els gegants, els gegants del barri i alguns gegantons. Aleix Terrés, membre de la colla, recorda que es tracta d’un fet “excepcional, que no passa des del 1988”.

La restauració dels gegants i nans de Torelló, que té un cost d’entre 6.000 i 7.000 euros, pretén donar “el valor que es mereixen” a unes figures que són patrimoni i que tornaran a mostrar la seva esplendor per la festa major, l’1 d’agost.

L’estrena dels ‘dobles’

S

Durant l’aplec de Rocaprevera de Torelló de l’any 1988 es va veure per primera la imatge dels quatre gegants, els originals i les rèpliques que va fer el Taller Gabins. L’estrena coincidia amb els 80 anys de les figures, que es van llogar per la festa major de 1908 i es van adquirir per Rocaprevera juntament amb els sis primers capgrossos –en Patufet, el Cucut, el Vell, la Vella, la Jove i l’Hereu– per 800 pessetes de l’època. Primer es van fer els dobles dels gegants i en un procés que va durar uns anys, les dels capgrossos, per fer-los més lleugers i preservar els originals.

  • Compartir