• Compartir

La colla de grallers del carrer de la Riera de Vic commemora el 35è aniversari

28 d'abril de 2023

L’any 1988, un grup de veïns del carrer de la Riera de Vic es van animar a recuperar les festes del barri. Una d’elles, Pilar Cabanas, va tenir una idea esbojarrada: crear una colla de grallers. La proposta va engrescar una colla de sis o set adolescents de 12 o 13 anys, la majoria fills dels mateixos reimpulsors de les festes. Naixia la colla de grallers del carrer de la Riera, sis anys abans de la mateixa arribada dels primers gegants al barri, en Guillem i la Caterina. I enguany volen commemorar el 35è aniversari.

Inicialment el grup tocava per les festes del barri i la festa major, sovint fent pinya amb els grallers de Santa Anna, “una colla nascuda pocs mesos abans que la nostra”, recordava dimarts, durant la presentació, Laura Andreu, que comparteix cap de colla actual amb Gemma Gaudes. “Som una mostra de la implicació de la ciutadania de Vic envers la cultura popular catalana”, remarcava Andreu. Aquests 35 anys només s’han vist interromputs per “un breu període de temps”, just al principi, “fet que ens converteix en el grup de grallers més longeu tocant en continuïtat de la nostra ciutat”. Durant aquests anys hi han passat un total de 75 músics, que han participat en més de 700 sortides. Els últims 29 anys ho han fet acompanyant sempre els gegants i ja com a Colla Gegantera i Grallera del carrer de la Riera. “Hem portat el nom del barri i la ciutat arreu”, destacava Carme González, l’anterior cap de colla.

A partir de la setmana que ve es començarà a visualitzar el primer dels actes d’aquest 35è aniversari. Es tracta d’una exposició retrospectiva de fotografies, que s’instal·laran en diferents punts del barri, des de finestres i balcons fins als aparadors d’alguns comerços. L’acte central tindrà lloc el cap de setmana del 27 i 28 de maig, amb la canalla com a gran protagonista. “Tenim molt clar que els infants són els grans seguidors dels gegants i també són la nostra força; els que ens donen l’empenta a seguir tocant quan ja tenim els llavis rebentats”, apuntava Andreu. Per al dissabte 28 hi haurà tot un seguit de tallers organitzats pels artesans del barri, inflables, conta contes o jocs; i l’endemà, cercavila, també infantil, on es procurarà que tothom hi pugui transportar una figura.

“Totes aquestes activitats estan organitzades conjuntament amb la comissió de festes del barri, els comerços i la gran família gegantera de la colla; sense tota aquesta sinergia i treball del dia a dia no es podria disfrutar de la cultura i del barri”, remarcava Arnau Casadevall, secretari de la colla, que presenta aquest 35è aniversari com un “aperitiu” de la celebració, l’any que ve, dels 30 del naixement dels primers gegants, quan “el carrer de la Riera bullirà amb la cultura popular”.

  • Compartir