• Compartir

La cita

13 de juliol de 2023

Un amic ens espera
Autora/l·lustradora: Marie Dorléans
Editorial: Símbol Editors
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2019
Nombre de pàg.: 36

Són les vacances d’estiu i una família es lleva a mitjanit. Es vesteixen en silenci, agafen unes petites motxilles i surten de casa. Al poble encara hi ha alguns llums encesos. Cap on van? Agafen la carretera, giren cap a un camí ample, travessen un bosc, i s’enfilen muntanya amunt. Es cansen, s’aturen a mirar les estrelles, després continuen fins a trobar un llac, però s’han d’afanyar per arribar al cim, no poden arribar tard a la cita: un amic els espera. Però, qui és aquest amic?
Caminem, pàgina a pàgina, guiats per la veu de la filla gran, de sis o set anys, que ens va narrant en primera persona tot el que percep durant el recorregut, fent-nos partícips d’aquesta aventura nocturna. Per contra, les il·lustracions ens mostren cada escena des d’un punt de vista extern, omnipresent, des d’on contemplem les actituds dels quatre membres de la família amb els quals ens podem identificar molt fàcilment. I, en paral·lel, també hi trobem les mirades observadores dels animals que estan amagats en la penombra.
Marie Dorléans és una il·lustradora formada a l’École Supérieure des Arts Décoratifs d’Estrasburg. Sol escriure ella mateixa les històries dels àlbums il·lustrats que ha anat publicant amb importants editorials franceses i ha rebut nombrosos reconeixements, com ara el premi Landerneau Album Jeunesse, que li van atorgar per aquest llibre, el 2019. Quan dibuixa, utilitza el punta fina, el bolígraf negre, o la ploma i tinta xinesa, amb algun toc amb pinzell, per desplegar una línia clara i precisa, acompanyada de petites trames i textures. I acoloreix digitalment les il·lustracions amb unes cartes de color molt acotades, que ha portat a l’extrem en aquest cas: només ha fet servir el blau fosc, de la nit, i l’ha anat contrastant amb el blanc i el groc clar, translúcid, tant en els punts lluminosos com en els il·luminats. És un àlbum il·lustrat senzill però molt ben travat, que ens parla de com incideixen els pares en la transmissió de l’amor i el respecte cap a la natura als seus fills, un aprenentatge vital.
Símbol Editors, de Sant Cugat del Vallès, compta amb dues col·leccions dirigides al públic infantil i juvenil, Simbolet i Il·lustrada, en què trobem una molt bona tria de llibres il·lustrats, la majoria importats, els quals, sense la seva tasca de traduir-los i publicar-los en català, mai no arribaríem a conèixer.

  • Compartir