• Compartir

La Catalunya cantada, en concert

28 d'abril de 2023

Entre els anys 1922 i 1936, a Catalunya es va emprendre una tasca de recerca i inventari de la música popular que no va tenir comparació a Europa: l’Obra del Cançoner Popular. Per celebrar-ne el centenari, es va crear un concert, El cançoner popular contemporani, que aquest divendres arriba a L’Atlàntida i que serveix per commemorar de manera solemne el 13è aniversari d’aquest equipament. Un dels pares de la iniciativa és el musicòleg vigatà Jaume Ayats, com a comissari del centenari de l’Obra.

El projecte va ser molt ambiciós, va durar més del que havien previst els seus promotors i va quedar estroncat per la Guerra Civil. “Volien reunir tots els materials orals de la música catalana”, explica Ayats. “Era el moment en què també es recollia la llengua, o el patrimoni.” El mecenatge de Rafael Patxot, fill d’una família d’industrials del suro de Sant Feliu de Guíxols, el va fer possible. Es van convocar concursos arreu perquè la gent recollís cançons i es van enviar missions per tot el territori, amb folkloristes que anaven pels pobles recopilant lletres i músiques (un dels casos més singulars va ser el de Palmira Jacquetti al Ripollès). Van reunir 60.000 textos, dels quals 40.000 amb tonades transcrites. “I van veure un país menys homogeni del que pensaven, més pobre i socialment més estressat.”

De tot aquest treball, conservat avui a l’abadia de Montserrat, Ayats en va fer una tria d’unes 80 cançons, perquè fossin interpretades pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Xavier Puig. A més, es van oferir algunes d’aquestes melodies a autors contemporanis perquè en fessin la seva pròpia lectura. Així, en el repertori del concert de L’Atlàntida s’interpretarà La fadrina galana, una cançó recollida a Tona, en versió d’Arnau Tordera, o també Tota la gent de Rupit, tonada que ha arranjat Anna Capmany, entre una desena d’altres melodies. “Són unes lectures més vitalistes de les cançons, es troben peces que sorprenen”, explica Ayats.

‘El cançoner popular contemporani’. L’Atlàntida, Vic. Divendres, 28 d’abril de 2023, 8 vespre

  • Compartir