Frontal de l'altar de Mosoll, a Das (la Cerdanya), d'autor anònim. Primer terç del segle XIII
  • Compartir

La Candelera és la primera

2 de febrer de 2024

El rellotge va corrent. Ja ens hem cruspit el primer full del calendari. Gairebé sense adonar-nos-en, s’ha tancat el primer mes de l’any nou. Un fet que em dóna peu a agrair un cop més que sóc viu. Encetat el mes de febrer, tot just el segon dia commemorem la primera festa anyal dedicada a la Mare de Déu. D’ací, doncs, que hagi triat per títol aquest adagi.

Em plau afegir-ne, però, uns quants més amb temàtica idèntica: Candelera clara, fa bon fred encara; Candelera rasa, l’hivern no es mou de casa; per la Candelera, es casen l’ocell i la cadernera; per la Candelera l’ós surt de l’ossera, i, si troba que fa bo, se’n torna a fer un gaitó; per la Candelera, una hora sencera; per Nadal, torrons; pels Reis, esclopets, i, per la Candelera, plorets; si per la Candelera el vent no apaga la llumenera, bon any espera; si la Candelera riu, llenya al caliu, i, si no riu, aigua al caliu. Mira com arriba a ésser de bonic i ben farcit el costumari català!

Immers encara en el to poètic, heus ací una altra filera de refranys: A mig febrer, jornal sencer; el febrer ja és jornaler (perquè els dies s’allarguen); el febrer és febrer (és fred i inestable); el febrer, mes mentider (variable i amb menys dies del normal); el febrer té bon alè (a causa del vent); el febrer és mes geler (acostuma a fer molt de fred); febrer assolellat, febrer gelat; pel febrer, abriga’t bé… amb dues capes, si pot ser; pel febrer, el tord se’n va i se’n ve (s’inicia la migració de les aus); si el febrer riu, el fred reviu (tot i fer sol, alhora fa fred); si no plou pel febrer, mal va el graner (la pluja d’aquest mes és molt beneficiosa per al gra).

Bo i partint d’aquesta doble recopilació, convido tothom a endinsar-se en l’entorn cultural i social. Cal fer-ho amb un esperit ple de valors. Quan la tradició popular marca que les festes nadalenques es clouen avui, preconitzo aquests valors: humanitat, acompanyament, altruisme, ganes de compartir, col·laboració, llibertat, il·lusió, empatia, saber escoltar, cohesió, inclusió, compromís i creativitat. Per tant, encenc una candela plena d’esperança, símbol de claror. Tots hem de bastir un món millor. Si la classe política no en sap, fem-ho possible nosaltres!

  • Compartir