• Compartir

La beca d’energia

Toni Juclà
25 de juliol de 2021

Ara és l’època de l’any en què es presenten les sol·licituds per obtenir alguna mena d’ajuda, per poder tenir provisions en el camí de l’aprenentatge. És a dir, una pensió gratuïta atorgada a un estudiant per fons públics o privats a fi de facilitar-li totalment o parcialment el pagament dels estudis o la manutenció. Així defineix el diccionari la beca. Gràcies a això, un es pot dedicar a aprendre allò que vol saber i segurament podrà retornar-la a la comunitat en espècies per millorar el benestar social.

A ple estiu la dedicació a les nostres activitats quotidianes té una gran despesa energètica. Una de les maneres de recuperar-nos d’aquest desgast és consumir aliments amb un alt contingut energètic i amb una bona quantitat de líquid per facilitar-ne l’absorció. Aliments que, per norma general, hauríem d’obtenir sense consumir grans quantitats d’energia. Òbviament els gelats no ho són, tot i que en poden aportar, la seva producció n’ha consumit molta més de la que pot oferir i de la que ens pot beneficiar. Doncs sí, són les fruites! Les d’estiu són l’aliment imprescindible per recuperar-nos, per saciar la set, per gaudir del temps de la calor.

Tot això gràcies a les plantes, que viuen de les beques que els atorga la Terra. Transcendeixen la cosa que es produeix en un medi determinat, que arriba a tenir conseqüències en un altre medi. L’arrel té la necessitat de rebre del sòl i dels éssers que hi habiten, perquè aquestes cosetes que absorbeix, produïdes per un entorn determinat tenen conseqüències a la part aèria de la planta. Les fulles amb l’ajut de tot allò que ve de sota terra transformaran l’energia solar en vida per la planta, que ho agraeix produint unes flors que donaran aliment a éssers pol·linitzadors, els quals faran de missatgers de pol·len per fecundar altres flors. I així concloure que el fet primari que l’arrel necessitava ara el fruit té la necessitat d’oferir-ho. En forma d’aliment, que no és res més que una concentració energètica per beneficiar un altre individu, i aquest fer possible una nova vida de la planta en evolució. Perquè la llavor amagada al fruit serà retornada a la terra, on amb tota la probabilitat germinarà, per tornar a demanar una beca a la Terra, i així un cop adulta pugui oferir els seus fruits a tots i per a tothom.

La qualitat del que resta més enllà a fora d’un ésser, més enllà de l’espai i el temps, això és la transcendència de l’energia vital que ens sustenta. I si no és així, per què a l’hort avui podem començar a collir els primers tomàquets gràcies a l’esforç que vam fer durant l’hivern en aportar una bona quantitat de compost a la terra, que no és res més que les restes orgàniques que s’han fet durant l’any anterior transformat en aliment per la Terra.

  • Compartir