Vic tornarà a ser aquest cap de setmana l’epicentre de la cultura, l’aventura i els esports de muntanya a Catalunya. El recinte firal del Sucre acollirà, des d’aquest divendres i fins diumenge, la 43a Fira de la Muntanya. Ho farà amb més expositors, amb les inscripcions al Campionat Open Bloc esgotades i amb la voluntat d’atraure, com a mínim, els 16.000 visitants que hi van passar l’any passat.
“La Fira de la Muntanya ja és una fira de referència al país; nosaltres hi apostem fort perquè també és estratègica per a la ciutat i implica entitats de tot el territori”, destacava en la presentació la regidora de Fires i Mercats, Bet Piella. “La fira de Vic és un gran impuls per a la muntanya a Catalunya i no seria possible sense la col·laboració de totes les entitats implicades”, reblava Quim Pons, en nom de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. La mateix FEEC torna a participar en la programació de l’Espai Fòrum, un dels pulmons de la fira. Destaquen, per exemple, una xerrada de l’alpinista catalana Piti Capella sobre “40 anys del Kantenga”, rememorant la primera expedició femenina europea que va anar a l’Himàlaia, o el documental Sergi Mingote. K2 hivernal, sobre la fatídica expedició de 2021.
Com a novetat, Ferrocarrils de la Generalitat ha escollit els preàmbuls de la fira –serà aquest mateix divendres, abans de l’obertura de portes al públic– per presentar, per primera vegada a Vic, la temporada d’esquí 2024-2025. Les estacions d’esquí públiques del país –més les de la Catalunya Nord– detallaran les principals novetats, juntament amb l’oferta de proveïdors de serveis del sector dels esports d’hivern. Ferrocarrils també manté al recinte l’experiència “Esquí 360”, un simulador que emula el descens d’alt nivell gràcies a la realitat virtual.
L’increment del nombre d’expositors, que passen de 49 a 57, ha requerit d’una redistribució de l’espai comercial de dins del recinte. Així, s’ha reubicat l’Espai Fòrum en una carpa lateral i aquest espai de les conferències permetrà créixer al Mercat d’Ocasió, un dels històrics esquers de la fira.
L’apunt més cultural el tornarà a posar la 23a edició de la Fira del Llibre, amb l’habitual oferta i presentació de llibres, guies i publicacions relacionades amb el món de la muntanya i que també comptarà amb “més expositors que mai”, un total de 32, destacava en la presentació Miquel Ylla, president de l’Associació Cultural del Llibre de Muntanya. A més d’un programa paral·lel de xerrades i projeccions de documentals també es lliuraran els guardons de la 10a edició dels Premis Editorials del Llibre de Muntanya.
A la fira no hi faltaran propostes que han esdevingut clàssiques com l’escalada a la xemeneia del Sucre, la tirolina gegant o la pedalada familiar Osoning, a més de ser punt d’arribada de la Matagalls-Vic, que organitza la Unió Excursionista de Vic, amb les 650 inscripcions ja tancades des de fa dies i renovades mesures per reduir el seu impacte ambiental.
SENDERISME
Aquest dijous va arrencar la segona edició de l’Escampa la Boira, el Festival de Senderisme d’Osona que promou Osona Turisme. El festival, que s’allargarà tres caps de setmana, tindrà en la fira el punt de partida d’alguna de les seves activitats.
RAMON JULIAN
Aquest divendres, a 2/4 de 7, es presenta un documental de la productora Wogu Media que recull la brillant trajectòria de l’escalador manlleuenc Ramon Julian, Ramonet, que el 2018 va deixar la competició oficial però continua escalant en roca.
SOSTENIBILITAT
Aquest any la Fira de la Muntanya ha fet un pas més cap a la sostenibilitat obtenint el certificat B Greenly gràcies a la implementació de bones pràctiques en àmbits com la gestió sostenible, la reducció de residus o la promoció de la inclusió social.