• Compartir

La 16a edició de la Fira Lactium reunirà més de 200 formatges artsans a Vic

19 d'abril de 2024

“Som una cita de referència i punt de trobada del món formatger artesà català.” La regidora de Fires i Mercats, Bet Piella, presumia de Lactium en la presentació de la 16a edició d’aquesta fira, que dissabte i diumenge tornarà a convertir el parc Balmes de Vic en epicentre i aparador d’aquest sector. Fidel al seu model, el certamen continua conjugant el vessant pròpiament comercial amb una vocació festiva i divulgativa.

L’any passat, l’absència a última hora de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) va incidir en el nombre de formatgeries presents –que va passar de 40 a 30– i va obligar a suspendre el concurs. Un sotrac que no va acabar afectant el poder d’atracció del Lactium, que va assolir la xifra de 22.000 visitants. El que semblava una simple “moratòria” s’ha traduït en un distanciament per part de l’actual junta d’ACREFA, que el març passat va optar per muntar la seva pròpia fira, a Girona. Malgrat això, el Lactium recupera les 40 formatgeries –algunes de les quals sòcies d’ACREFA– i, sobretot, una mena de sentiment d’orgull: “El Lactium s’està reproduint en altres ciutats i ens agrada que així sigui; vol dir que hem aconseguit crear un model”, es felicitava el director del certamen, Isaac Gelabert. Un model que es va gestar fa set anys amb l’objectiu de “sacsejar” la fira original i reubicar-la, definitivament, al parc Balmes. La mitjana d’estada del visitant a la fira se situa entre les tres i les quatre hores, “això significa que Lactium reuneix un conjunt de propostes atractives en un magnífic ambient”. El pressupost d’aquest any és de gairebé 95.000 euros.

Les 40 formatgeries presents, 10 de les quals d’Osona i el Lluçanès, posaran a la venda més de 200 formatges per tastar i comprar al tall. En paral·lel, hi haurà les habituals propostes lúdiques i festives en el marc del Txis Arts, i l’espai de degustació del Txis Bar –on l’any passat es van servir més de 2.000 fustes de formatges–. L’apartat divulgatiu el tornarà a liderar l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, “dinamitzador clau de la fira”, amb una desena d’activitats.

El 15è concurs

Després del parèntesi de l’any passat, la fira acull el 15è Concurs Lactium, aquest any sota la direcció d’Isabel Tutusaus. Reunirà a Vic més de 60 professionals per avaluar els formatges presentats en, finalment, 14 categories. Com a novetat, la del mató es declina en dues –la tercera, de brossats i recuits d’ovella, ha quedat deserta–. El veredicte es donarà a conèixer dissabte a 2/4 de 6 de la tarda.

Pastís de formatge

Introduït l’any passat en absència del concurs de formatges, es manté el Premi Millor Pastís de Formatge Català, ja sigui de pastisseria o de restaurant. S’hi han presentat 20 candidats. Les receptes havien de contenir un mínim d’un 20% de formatge català. El concurs estarà guiat per Ricard Martínez. El guanyador, que rebrà un premi de 1.000 euros, es coneixerà també dissabte a la tarda.

El debat

La Casa Ricart acollirà diumenge al matí, de la mà de Prodeca, un simposi amb l’objectiu de parlar i debatre entorn del comerç del formatge artesà. Una jornada “amb vocació constructiva, inclusiva i transversal” on tindran veu totes les mirades que conté la cadena de valor del formatge artesà. L’assistència és gratuïta, però és de caràcter estrictament professional i amb inscripció prèvia.

Revolta Pagesa

En la línia encetada en la darrera edició del Mercat del Ram, el Lactium també ha volgut ser sensible amb el moment que viu el sector primari i ha cedit un espai específic a Revolta Pagesa com a altaveu de les reivindicacions que estan protagonitzant. L’espai reivindicatiu inclourà la gimcana Burrocràtica, que es va estrenar pel Ram. “Sense pagesia no hi ha formatges”, recordava Isaac Gelabert.

  • Compartir