• Compartir

Judith Casas fotografia la relació dels rius i les colònies industrials

12 de gener de 2024

L’aigua dels rius i la seva relació amb l’arquitectura de les colònies industrials inspira les fotografies de Judith Casas, que des d’aquest dijous es poden veure a la seu de Vic del Col·legi d’Arquitectes. “Indústries fluvials. L’aigua com a energia” recull una vintena d’imatges realitzades per aquesta fotògrafa i arquitecta de Sant Pere de Torelló, que posa l’objectiu en un patrimoni proper “que tenim al costat de casa i no valorem prou”. I que, en molts casos, es degrada progressivament davant dels nostres ulls. “Són catedrals en perill de caure.”

Casas va realitzar les fotografies durant l’estiu passat, enmig del període de sequera pel qual estem passant. “Vaig prioritzar que es veiés sempre l’aigua, si podia ser en primer terme.” L’aigua que havia estat la raó per la qual les indústries van buscar les ribes del Ter o del Llobregat, on podien generar energia hidràulica. Va fotografiar les quatre comarques que inclou la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes: Osona, el Bages, el Berguedà i l’Anoia. A partir d’un treball previ de documentació, va triar les ubicacions. “Accedir-hi, en certs llocs, és difícil.” La fotografia del Dolcet de Manlleu que està ampliada en macro, per exemple, la va fer des del pont de la via del tren. De les colònies osonenques hi ha també imatges de la Farga de Bebié, Borgonyà. Vila-seca i Can Rusiñol. Una de les que la va impressionar més, però, va ser la de Cal Vidal de Puig-reig, “amb edificis espectaculars que s’estan deteriorant”.

L’exposició forma part de “Mirades”, un projecte a quatre anys vista del Col·legi, amb el patrocini de Cosentino City, per treballar exposicions sobre l’aigua, l’aire, la terra i el foc. Ara toca el primer element, i cada demarcació ha tingut llibertat per decidir quin enfocament li donava. “Aquí vàrem decidir fer-ho sobre les colònies, relacionades amb els rius i que hem d’evitar que caiguin en l’oblit”, diu Claudina Relat, delegada del Col·legi. La mostra es podrà visitar fins al dia 26 de gener.

  • Compartir