• Compartir

Japó, un pais ordenat

Arnau Sañé
29 d'agost de 2018

Si ets una persona organitzada i obsessionada amb l’ordre, probablement el Japó sigui el teu país somiat. La societat japonesa és molt diferent de la nostra, i a la vegada també ho és de la resta de països asiàtics. Un país on la delinqüència és pràcticament inconcebible, on la llei es compleix al peu de la lletra i on gairebé tothom farà tot el possible per ajudar-te si tens un problema, sempre amb un somriure als llavis.

La millor manera de moure’t per Japó és el transport públic, sense cap mena de dubte. Els autobusos i els trens japonesos són molt eficients, i tot el país està molt ben comunicat. Els trens d’alta velocitat japonesos, anomenats shinkansen et permeten anar d’una punta a l’altre del país en ben poques hores. Si decideixes utilitzar la xarxa de ferrocarrils per moure’t durant la teva estada al Japó, el “Japan Rail Pass” segur que et resultarà molt útil. Es tracta d’un bitllet que et permet viatjar per tot el país de manera il•limitada, durant els dies que duri, amb qualsevol tren de la companyia Japan Rail. Amb el Japan Rail Pass et podràs moure lliurement, i l’eficiència dels trens japonesos farà que aprofitis el temps al màxim. Un detall que cal tenir en compte a l’hora d’agafar un tren al Japó és la puntualitat. A diferència de molts països, a la terra del sol naixent els horaris es compleixen al peu de la lletra, així que si veus que arribes un minut tard ja no cal que t’hi escarrassis, serà millor que comencis a mirar a quina hora arriba el següent.

La tecnologia també avança diferent que aquí, i hi ha molts petits invents per a solucionar problemes de la vida quotidiana, alguns més útils que d’altres, tot s’ha de dir. Per posar alguns exemples: als supermercats, les prestatgeries estan inclinades, de manera que quan agafes un producte, el següent rellisca fins a ocupar el lloc del que acabes d’agafar. D’aquesta manera, mai queden productes al fons de tot dels prestatges. Els taxis tenen un botó que obre automàticament la porta del darrere, de manera que el taxista no ha de baixar per obrir-la ell mateix. Un dels grans avenços és que a gairebé tots els pobles i ciutats les voreres dels carrers estan adaptades per a persones cegues, mitjançant un gravat a terra, que els indica la presència de semàfors i de trencants i que els facilita molt la vida. La joia de la corona, però, se l’emporten els lavabos. T’asseus a la tassa, que mai la trobaràs freda, i a la teva dreta podràs veure una mena de comandament, com si es tractés del televisor. Cada botó té una funció diferent. Cal anar preparat, ja que si no t’ho esperes, et pot sorprendre quan pitges algun botó que no tocaria i de dins la tassa surt una font d’aigua a pressió que et neteja a traïció les teves zones més vulnerables. No cal dir-ho, però el Japó és un país ple de sorpreses.

Japó té moltíssim per oferir, i depèn del temps que tinguis el podràs explorar més a fons o més per sobre. Una de les ciutats més turístiques del país és Kioto, que és gairebé una visita obligada. Podràs passejar-te pels nombrosos temples que té la ciutat, com ara el de Fushimi Inari Taisha, o el Kyomizu-dera, dos dels més famosos. Un altre dels atractius de Kioto són els seus barris tradicionals, concretament el barri de Gion, també conegut com a barri de les “geisha”. L’antiga capital japonesa també compta amb el conegut bosc de bambú, un lloc ideal per fer-hi una passejada relaxant. Si ja en tens prou de veure temples, una molt bona idea és treure el cap al mercat de menjar, que tot i no estar destinat especialment al turisme, és un lloc molt agraït de veure.

A poc més de deu minuts en shinkansen de Kioto hi trobarem la ciutat d’Osaka, que tot i no ser de les més turístiques del país, té alguns racons que mereixen una visita. El més conegut és el castell d’Osaka, un dels més famosos del país, juntament amb el castell de Himeji, a la ciutat de Kobe. Una altra excursió que es pot fer des de Kioto és passar un dia a la ciutat d’Hiroshima. No és que sigui una visita especialment agradable, però val la pena passar unes hores al Museu Commemoratiu de la Pau. La bomba atòmica va marcar un abans i un després a la ciutat, i de ben segur que tu tampoc et quedaràs indiferent després de la teva estada al museu. Una molt bona idea per completar el dia a Hiroshima és treure el cap a l’illa de Miyajima. Les dues atraccions principals de l’illa són el santuari d’Itsukushima, que està construït parcialment sobre el mar, i la porta Ootorii, tot un símbol de l’illa.
La ciutat que no et pots perdre de cap de les maneres es Tòquio. Una ciutat on la tecnologia envaeix els carrers i on, tot i la seva gran densitat de població, pràcticament no hi ha embussos ni grans aglomeracions. Hi ha moltes coses per fer a la capital nipona, però tan sols una passejada pels barris de Shinjuku o de Shibuya ja és una experiència única.

Per últim, Nara també és un bon lloc per fer-hi una excursioneta. Podràs passejar pel parc de la ciutat, ple de temples i d’uns altres companys, els cérvols Sika, que volten lliurement pel parc i visiten els turistes per veure si poden arreplegar alguna cosa per menjar.

El Japó combina perfectament l’última tecnologia amb els temples i els castells de l’edat mitjana. Un país on pots viatjar en el temps i veure com ha evolucionat al llarg dels anys, i on pots aprendre molt de la seva cultura i la seva gent. No ho dubtis més, la terra del sol naixent t’està esperant amb els braços oberts.

  • Compartir