• Compartir

Islàndia, foc a dins, gel a fora

Arnau Sañé
10 de setembre de 2018

Si vols veure el que és capaç de fer l’activitat volcànica, Islàndia et pot mostrar una gran part dels fenòmens que provoca. Guèisers, aigües termals i fumaroles contrasten frontalment amb el glaç i el fred que acostuma a fer-hi. Islàndia és coneguda com la terra del foc i el gel i, si hi vas, descobriràs com aquests dos elements no són tan incompatibles com pot semblar a primera vista.

La ruta més recomanable de fer un cop a Islàndia és pràcticament seguir el recorregut de la carretera nacional 1, la principal de l’illa, que l’hi dona tota la volta. Les principals atraccions turístiques es troben a prop d’aquesta carretera, i és la manera més senzilla de recórrer tot el país. Una bona idea per viatjar per Islàndia és llogar un cotxe o una autocaravana, ja que la xarxa de transport públic del país no compleix ni de llarg les expectatives de la resta d’Europa.

Si comencem la nostra ruta des de Reykjavik, no podem marxar sense anar a una de les atraccions turístiques més famoses del país: la Blue Lagoon. Situada a uns 50 km de la capital, es tracta d’un dels balnearis més famosos del món, gràcies a les propietats curatives de les seves aigües. L’aigua prové d’una fàbrica geotèrmica, que aprofita el vapor d’aigua per fer electricitat, i després aboca l’aigua en un llac artificial de 350 metres quadrats. Et podràs banyar en aigües que gairebé arriben als 40 ºC, escalfades únicament per l’energia de la Terra. A banda d’un bon bany calent, també podràs gaudir dels avantatges de qualsevol altre balneari, com ara massatges o màscares facials. No hi ha una manera més relaxant d’emprendre la nostra aventura.

Seguint la nacional 1 cap al nord, passarem a prop dels fiords islandesos. La zona és de difícil accés, i si tens pocs dies de viatge, potser no acaba d’encaixar a la teva ruta. Ara bé, si ets un apassionat dels ocells, arribar fins als cingles de Latrabjarg és pràcticament una obligació. Hi podrem trobar una colònia de milers d’aus marines, com ara frarets, somorgollaires, gavots, gavines i d’altres. És un dels millors llocs del món per a observar ocells marins, concretament als frarets, que no acostumen a tenir por dels humans i es deixen acostar gairebé fins a tocar-los. L’esforç i les hores de cotxe per carreteres en males condicions valen la pena si tens temps i vols gaudir d’aquest autèntic espectacle.

Reprenem la nostra ruta circular, i una mica més a l’est d’Akureyri, prop de la localitat de Reykjahlid, arribarem fins al llac Mývatn, una altra de les parades obligades del nostre viatge. Es tracta del quart llac més gran del país, i compta amb una activitat volcànica molt interessant. Ben a la vora del llac hi trobarem el cràter del volcà Viti, que actualment es troba inundat, creant una piscina termal natural ideal per banyar-se, ja que la temperatura de l’aigua es manté estable entorn dels 28 ºC. Com a curiositat, podem destacar que la traducció de Mývatn significa “llac de les mosques”, i si hi vas a l’estiu descobriràs el perquè d’aquest nom. Les mosques són inofensives, però una mica molestes. A una hora en cotxe del llac, també hi trobarem un dels saltants d’aigua més impressionants d’Europa, el Detifoss. Amb els seus 100 metres d’amplada i els 45 d’alçada, el Detifoss és considerat el salt d’aigua més cabalós d’Europa, i és una visita que no et deixarà gens indiferent. Si tens pensat treure-hi el cap, tingues en compte que no hi trobaràs allotjament, de manera que el més recomanable és fer nit a un dels pobles més propers, com Husavik, al nord, o Reykjahlid, al sud.

Seguint la nacional 1, i ja començant la segona meitat de la nostra volta a l’illa, hem de parar-nos tant sí com no a Jökulsárlón, el llac glacial més gran i més espectacular del país. Està situat a la part sud del glacial Vatnajokull, el més gran d’Europa, que es comença a desfer i va deixant trossos de gel que acaben surant al llac, en direcció al mar. Hi ha dues maneres de contemplar aquest espectacle. Simplement passejant per la vora ja n’hi ha prou per gaudir d’unes vistes magnífiques, i per veure com els immensos icebergs es desprenen de la gegantina llengua de gel i cauen a l’aigua. Si no en tens prou, tens l’opció de fer un volt amb vaixell per dins del llac, per veure l’escenari de més a prop. A més, també viatjaràs en un vehicle força especial, ja que el vaixell també disposa de rodes que li permeten sortir de l’aigua i desplaçar-se per terra tranquil·lament.

Si ets de veure l’aigua com cau, un altre dels saltants famosos i molt recomanable és l’Svartifoss, situat a menys d’una hora en cotxe de Jökulsárlón. El saltant no destaca per la quantitat d’aigua que hi baixa, sinó per les columnes basàltiques de formació natural que hi podrem trobar. Es tracta de columnes hexagonals, que es van formar amb el refredament extremadament lent del riu de lava que abans corria per on ara passa l’aigua.

Abans d’arribar altra vegada a Reykjavik, ens queda una última parada, que és una altra de les estrelles d’Islàndia. Parlem de l’Strokkur, un dels guèisers més espectaculars del món. No és dels guèisers més alts ni de bon tros, però l’Strokkur té una activitat molt frenètica, amb explosions cada 5 o 10 minuts que poden superar els 20 metres d’alçada. Un dels principals atractius del guèiser és la violència amb la qual surt l’aigua, que arrenca crits d’exclamació de tothom qui espera pacientment el moment culminant, observant la petita piscina d’aigua calenta que forma el guèiser abans d’explotar.
Si vols comprovar personalment que el gel i el foc no són tan incompatibles com sembla, Islàndia és el lloc ideal. Podràs gaudir de l’espectacle de contrastos d’aquest país, que és un dels més poc poblats i més tranquils de tot el continent europeu.

  • Compartir