• Compartir

Installengua

CNL Osona
14 d'abril de 2020

Sovint sentim a dir que el català no té gaire presència a les xarxes, que els adolescents consumeixen continguts en castellà i anglès, que no tenim influenciadors en català… Pot ser que no ho haguem mirat bé?

Pel que fa al camp de la llengua tenim multitud de comptes, sobretot a Instagram, però també a Twitter, que fan del manteniment i l’estudi del català el seu principal motiu d’existir. De fet, algun dels seus administradors (com el ja famós Virgili) ha fet el salt als micròfons de la ràdio com a col·laborador o a les pantalles, com a entrevistat.

Farem un petit recull de comptes d’Instagram, per tant, eminentment visuals, que produeixen moltes publicacions sobre la llengua catalana. Alguns tracten aspectes més ortogràfics, d’altres sobre la interferència d’altres llengües i alguns només recullen fragments bonics de la literatura i la música en català.

@somlaincorrecta és una empresa formada per dues joves que es dediquen a corregir i assessorar, i a fer bullir l’olla d’Instagram amb publicacions irreverents que reivindiquen un català normatiu, però gens encotillat.

@riquesalexica és un compte gestionat per una valenciana, un català i una eivissenca. Recuperen mots dialectals que estan en desús i reivindiquen que el català pot expressar el mateix que qualsevol altra llengua.
@lletraferint és, potser, el més trapella dels comptes que mostrem. És una pàgina de mems que tenen com a base l’ús de la llengua, els barbarismes… Tot amb humor i rigor.

@adagi_s és un recull de frases fetes en publicacions amb fons blanc. Destaca per la senzillesa i la genuïnitat de les expressions que comparteix.

@catalapelmon un compte que extreu versos de cançons, poemaris, entrevistes…, adagis que, en general, són bonics o tenen una sonoritat especial. Publicacions més literàries i musicals que no pas lingüístiques.

Així doncs, ja teniu unes quantes raons per començar a utilitzar Instagram per alguna cosa que no sigui fer el xafarder. I, si voleu, comenceu per seguir el @cnlosona, que us mantindrà informats del que fem i us entretindrà alhora!

  • Compartir