• Compartir

‘Infiltrados en el kkklan’

Joan Salvany
16 de novembre de 2018

Imprescindible pel·lícula sobre el racisme del mestre del tema Spike Lee. Equidistant com pocs, tots els líders del món ultra, posin les sigles que vulguin però poc llegits en general, haurien d’escoltar atentament els discursos d’ambdós extrems que es llancen al film per dotar els seus discursos de l’odi, el fàstic, la passió, la ràbia i la maldat que han de contenir per produir o aixafar la rebel·lió al bàndol contrari. El resultat (el KKK ha de continuar funcionant) i també la solució són les banderes negres que ja algunes nacions comencen a fer onejar per lluitar per la seva llibertat.

Gran Premi del jurat de Cannes i millor actor (Adam Driver), L’interessant film s’eleva amb unes imatges que transformen una provocació en una obra seriosa. El director torna a la part més brillant de si mateix, amb una pel·lícula provocadora que recupera el ritme, les maneres i l’àcid de ‘Malcolm X’.

Proposta atrevida, valenta, enginyosa i desinhibida, l’associació dels protagonistes omple de credibilitat una història real que el director maneja amb autoritat, humor negre i ritme sobre la injustícia racial i el xoc d’ideologies. Com en tota bona pel·lícula, la crueltat, la ignorància i el feixisme s’inoculen millor amb una mica d’humor, més terrorífic i angoixant que negre.

La millor pel·lícula de Spike Lee des de Mo’ Better Blues, la més vital, on creua sense problema la perillosa línia que hi ha entre la societat embogida i sense diàleg possible. En plena lluita pels drets civils, Ron Stallworth es converteix en el primer detectiu negre de la policia de Colorado Springs. Rebut amb recel pels seus col·legues, el seu superior li demanar fer alguna cosa per la seva comunitat per fer callar les enraonies.

Aconsegueix infiltrar-se en el Ku Klux Klan del comtat, però com que és negre, en el físic el substitueix un company jueu. A través de trucades telefòniques entaula amistat amb el líder de la lògia local, imitant la manera de parlar dels blancs purs, mentre que el seu company assisteix a les reunions presencials. Junts intentaran poder denunciar aquesta organització racista i aturar l’atemptat que planegen.

Amb una filmografia de tres dècades, compromès amb la justícia social i la qüestió racial dels EUA, Spike Lee roda aquesta història real en la qual explica uns fets esdevinguts a la dècada dels 70, encara que la discriminació racial continua essent un problema més que vigent a l’actual Amèrica de Trump, que també surt en pantalla dient la seva. John David Washington (Ballers) i Adam Driver, comparteixen estrellat amb Laura Harrier (Spider-Man: Homecoming), Topher Grace (La verdad), Alec Baldwin i Harry Belafonte.

  • Compartir