• Compartir

I tu, com estàs?

Eulàlia Robert
12 d'abril de 2020

Estem vivint moments excepcionals. Molt pocs de nosaltres hem passat en la nostra vida per una situació d’alerta mundial com la que estem vivint en aquests moments, amb mesures d’aïllament i confinament que poden durar setmanes. Algunes vivències poden resultar dures i necessiten respecte, paciència, afecte i acceptació dels uns amb els altres. Aquesta situació actual ens planteja grans reptes socials, però també personals.

Encara que tots compartim la situació general de forma similar, a títol personal vivim les situacions quotidianes de forma diferent i “molt subjectiva”. Aquesta subjectivitat ve en funció d’emocions i sentiments, dels nostres valors, creences, necessitats, hàbits i entorns en què estem confinats o en els quals ens movem.

Moltes persones estan prestant serveis a altres persones, perquè no faltin recursos bàsics com aliments i medicaments i sobretot atenció sanitària. Com a societat tenim un deute amb aquelles persones que estan cuidant de la salut de majors i malalts, fins i tot a costa de posar en risc la seva pròpia salut.

Gràcies!

Encara que experimentem moments d’inseguretat, incertesa o preocupació, també podem viure des de més calma i serenitat. En aquest sentit, aquests dies es poden dedicar uns minuts a fer algun tipus de meditació. Es pot meditar, simplement, prestant atenció a com estem respirant, atenent a com s’expandeix el pit quan l’aire entra en els nostres pulmons i com es relaxa quan l’aire surt… És interessant adonar-se si la respiració és profunda o si és més superficial, si s’expandeix més el pit o l’abdomen, si el ritme és ràpid o lent, i podem anar trobant formes de calmar la respiració, perquè sigui una mica més rítmica, una mica més profunda i una mica més abdominal.

Mentre estàs llegint aquestes línies i, potser, prestant atenció a com respires, pots adonar-te com estàs vivint tu ara mateix. Com et trobes? Quins són els teus reptes?
Segurament en la teva vida has superat dificultats amb anterioritat, com ho vas fer? Què et va ajudar en aquelles situacions?

De la mateixa manera que pots recordar el que vas fer ahir, també pots recordar de quina manera vas ser capaç de sortir d’una experiència que, al seu dia, et semblava impossible de superar.

Les persones tenim molts més recursos dels que pensem. De vegades, com més desesperada sembla una situació, més ràpidament apareix una solució o una nova forma adaptativa per superar-la. Els éssers humans estem preparats per trobar formes creatives de viure les situacions de crisi. Com hem escoltat alguna vegada, en xinès la paraula crisi està formada per dos caràcters. El primer és wei, que significa ‘perill’, i el segon és ji, que vol dir ‘oportunitat’.

De la mateixa manera que diàriament escoltem notícies que poden espantar, també hi ha notícies en què apareixen actuacions generoses i altruistes, llegim que estan baixant els nivells de contaminació en molts llocs.

Quines oportunitats creus tu que s’obren a nivell general i social en aquests moments? Si aquesta situació per a tu representés una oportunitat de realitzar algun canvi positiu en la teva vida, quina seria aquesta major oportunitat?

  • Compartir