• Compartir

I què passa amb els nostres valors?

Eulàlia Robert
11 de juliol de 2020

Podríem dir que els valors són criteris que ens motiven a prendre decisions a la vida, però no són criteris arbitraris, com podria ser algun color o forma a l’hora d’escollir un moble, sinó que són aquells criteris que prevalen en diferents èpoques de la nostra vida i en diferents àmbits.

Valors són aspectes com la llibertat, l’honestedat, la justícia o la seguretat.

Els valors són la nostra brúixola interior. Si actuem d’acord amb els nostres valors ens sentim íntegres i congruents. De vegades les decisions difícils en la vida es deuen al fet que les vivim com conflictes de valors. Si hem de triar entre honestedat i justícia, i tots dos són valors importants, podem viure la situació com un conflicte intern. Però quan en prenem consciència, segurament podem trobar formes de combinar l’honestedat i la justícia.

És probable que siguem totalment conscients d’alguns dels nostres valors, i també és probable que no en tinguem presents d’altres.

Per exemple, pot ser que jo sigui conscient que la creativitat, la il·lusió i l’aprenentatge són valors que m’impulsen i motiven, però pot ser que la seguretat també sigui un valor per a mi i jo no me’n doni compte fins que no hagi de triar entre la creativitat i la seguretat.

I quan pot ocórrer això? Pot ocórrer quan ens trobem en situacions diferents de les habituals, quan alguna cosa en la nostra vida canvia. En aquests moments podem adonar-nos que, potser, per sobre de la creativitat hi ha la seguretat nostra o dels nostres éssers estimats.

Els valors actuen i es reorganitzen de forma jeràrquica i és precisament aquesta reorganització de prioritats la que passa quan vivim situacions excepcionals.
Els valors estan molt relacionats amb les nostres emocions. Per exemple, si jo interpreto que algú està coartant la meva llibertat o actuant en contra de la justícia és possible que m’entristeixi o m’enfadi.

I precisament en aquests moments, en els quals molts de nosaltres tenim, potser, la sensació d’estar sortint d’un somni, és quan podem ser més conscients dels nostres valors. Un somni en què els nostres desitjos s’han vist complerts o s’han vist truncats. Potser la nostra vida ha donat, o està donant, un gir de 180 graus. Estem prenent decisions que anàvem posposant fa temps o potser hem decidit seguir amb algun projecte que pensàvem abandonar? Sigui el que sigui, estarà influït pels nostres valors.
Tant si hem estem realitzant el nostre viatge a Ítaca com si hem estat a la cova al voltant de foc, de quina manera ens hem mantingut connectats amb la nostra brúixola interior?

I entre aquestes reflexions, quina és la nostra aposta ara? Després de constatar que el món pot parar-se o pot girar en sentit contrari, de quina manera escollim seguir caminant si realment apostem per nosaltres i la nostra congruència?

És ara quan precisament l’ésser conscient dels nostres valors agafa la major importància, perquè seran els nostres valors els que ens guiïn i donin sentit a les decisions que prenguem.

I com diu el refrany, fets són amors i no bones raons, les decisions que prenguem vindran motivades pels nostres valors.

Estiguem atents.

  • Compartir