• Compartir

‘Hygge’ danès amb regust català

Adriana Vàzquez Farràs
22 de novembre de 2017

Els últims anys s’ha sentit molt a parlar del concepte Hygge que es fa servir a Dinamarca. S’han escrit fins i tot llibres per arribar entendre i aplicar aquest concepte. Però realment, què és? Hygge és una paraula que els danesos fan servir per descriure situacions acollidores i íntimes. Per exemple, pot ser tant llegir un llibre amb una tassa de te tapat amb una manta al sofà un diumenge d’hivern, com mirar una pel·lícula amb la teva filla menjant crispetes. El que et fa sentir còmode i a gust és hyggeligt, adjectiu per la paraula hygge.

Normalment es relaciona aquesta paraula amb espelmes, llum tènue i hivern, però més que una situació és una forma de vida. Els danesos són molt familiars, no han de preocupar-se massa per la situació econòmica de la família, no tenen por a ser acomiadats, ni tampoc els tira enrere canviar de feina si ho necessiten. L’estat de benestar tan elevat que tenen els facilita poder viure una vida més plena i més feliç. Gaudir de la família i dels amics és la seva primera prioritat, i la feina és una de les altres esferes de la seva vida, però no la prioritària ni la que ocupa més lloc al dia.

A Dinamarca els horaris laborals són intensius i es treballa 37,5 hores a la setmana. Per tant, són 7,5 hores al dia. Si comences a treballar a les 7, només has de fer càlculs per saber quan podràs anar cap a casa. Si durant la setmana fas més de 7,5 hores, els divendres podràs sortir abans de treballar. Els horaris són molt flexius i s’adapten a la teva vida privada, podent treballar des de casa si el nen es posa malalt, o entrant a treballar més tard si tens visita al metge.

“L’estat de benestar tan elevat que tenen els facilita poder viure una vida més plena i més feliç. Gaudir de la família i dels amics és la seva primera prioritat”

L’hora de dinar és a les 12 i es comparteix amb els companys de feina, 30 minuts que et serviran per conèixer millor als teus col·legues d’oficina. Els nens comencen l’escola amb 6 anys, fins aquella edat aniran a la guarderia on es passaran el dia jugant al pati sense necessitat d’asseure’s a “aprendre” res en concret, sinó que investigaran i experimentaran amb fang, plantes, i tot el que trobin per fora.

Els horaris de l’escola també són intensius i tots els nens dinen a l’escola el que els pares els hi posin a la carmanyola, normalment menjar fred com un sandvitx o verdura crua. Després de l’escola poden fer activitats extraescolars però com a molt tard a les 17 hores ja són a casa. Tota la tarda l’aprofiten per passar temps en família, fer els deures junts i el sopar. Un fet curiós és que hi ha molt poques fleques o pastisseries, o potser és pel volum de fleques que hi ha a Catalunya que fa que es noti més diferència. Gairebé tot es pot trobar als supermercats, així que no són necessaris els petits comerços especialitzats en un mercat, com el del pa o el de la fruita, per exemple.

El sistema educatiu és gratuït a tots els nivells, des de primària fins a màster. També ho és el sistema sanitari. Això és possible per la quantitat d’impostos que es paguen. Només hi ha 2 tipus impositius, el 38% a gairebé tothom que treballa les 37,5 hores setmanals i després el 56%, quan el teu sou és superior a 70.000 euros a l’any. No hi ha un sou mínim establert per llei, però es calcula que el mínim a pagar per hora són 12 euros.

Són moltes coses les que fan que la paraula hygge s’utilitzi, però l’estat de benestar en què es viu a Dinamarca, per mi, és el principal.

Podeu llegir més articles sobre la vida a Dinamarca aquí.

  • Compartir