• Compartir

Huawei, obligada a reinventar-se

Arnau Jaumira
12 de juny de 2019

Traduint els ideogrames, Huawei significa assoliment, un fet magnífic. El nom fa la cosa i és que la companyia de mòbils xinesa s’ha postulat en la darrera dècada com un dels majors fabricants de mòbils al món. De fet, les dades són clares: el 2018, Huawei es va situar, per primer cop, al capdavant de les vendes de mòbils a l’Estat espanyol. El gegant xinès va aconseguir una quota de mercat del 28,3%, superant la coreana Samsung, que es quedava en un 27,2 per cent. A escala mundial, Samsung lidera però Huawei s’hi acosta ràpidament. El seu baix preu combinat amb unes altes prestacions ha fet dels Huawei un mòbil preuat.

La situació per la companyia xinesa, però, s’ha capgirat com un mitjó en els darrers dies. La Xina està adquirint una fortalesa important dins el món de la tecnologia i això preocupa els Estats Units, que han dominat aquest aspecte les darreres dècades. Les acusacions d’espionatge contra Huawei estan fundades i no són noves. L’expresident Barack Obama va ser el primer a avisar i ara Donald Trump també acusa Huawei d’espiar a favor del govern de Pequín. I és que la legislació xinesa obliga les companyies a deixar una porta oculta al darrere perquè el govern en pugui extreure dades de la vida personal dels usuaris.

El 5G sembla ser el motiu real

La raó real segurament té relació amb la tecnologia 5G, que substituirà el 4G i que permetrà implementar del tot l’internet de les coses. Huawei és l’empresa que més ha evolucionat aquesta tecnologia i països com Espanya, Alemanya o França ja hi han firmat acords perquè hi instal·lin les seves antenes 5G. Donald Trump ha fet pública la seva preocupació perquè aquestes antenes en realitat no serveixin per espiar la posició de qualsevol ciutadà europeu. Que les empreses americanes Intel i Qualcomm vagin molt més endarrerides en la cursa pel 5G sembla el motiu real pels intents de Trump de frenar l’avanç de Huawei en aquest terreny.

L’acusació d’espionatge, però, ha estat l’excusa oficial per incloure Huawei a la llista negra, és a dir, a la llista d’empreses que segons ells poden posar en perill la seguretat dels Estats Units. Això obliga, automàticament, a tallar les relacions que hi hagi entre empreses americanes i xineses, incloses Google, Qualcomm o Intel. Com que Android és en part propietat de Google, la conseqüència és clara: Huawei no podrà fer servir més Android. Els dispositius que ja l’hi tenen instal·lat no rebran actualitzacions del sistema operatiu mentre que els nous telèfons no el podran portar incorporat.

Això no significa ni que els telèfons deixin de funcionar ni que desapareguin les aplicacions que hi han instal·lades des de Google Play. En tot cas, posa en risc que tant els mòbils com les aplicacions ja instal·lades puguin evolucionar i actualitzar-se.

  • Compartir