Gualba reconverteix la Fira de les Bruixes que es diu ara Gualba Vall de Fetilleres
  • Compartir

Gualba reconverteix la Fira de les Bruixes que es diu ara Gualba Vall de Fetilleres

5 de juliol de 2024

Gualba celebra aquest dissabte la desena edició de la Fira de les Bruixes amb un canvi radical de l’orientació que es reflecteix, d’entrada, en el nom de la festa. A partir d’ara es diu Gualba, Vall de Fetilleres.

L’alcaldessa, Olga Hernaiz, explica que no és només un canvi de nom, sinó de format en general. “És un procés natural d’acord amb la història de les dones que eren titllades de bruixes. Aquestes bruixes no eren bruixes, eren dones, però l’estigma de l’època va provocar que dones lliures, independents, amb coneixements i autosuficients, fossin assenyalades com a bruixes per part de la inquisició i la mateixa societat”.

Una de les parades de la fira de l’any 2022/Julián Vázquez

Per això, l’alcaldessa diu que la festa tindrà enguany un altre sentit i una altra imatge. “No volem centrar una fira en la figura de la bruixa com a personatge malèfic i de conte, sinó en el paper i imatge de la dona”.

Hernaiz recorda, en aquest marc, que la representació teatral de l’Associació Cultural 12+1 de l’any passat ja anava en aquesta direcció. “La representació teatral duta a terme per l’Associació 12+1 l’any passat ja va agafar aquest canvi d’aires, i creiem que la fira hi ha d’acompanyar, ja que va ser gràcies al renom que va anar agafant la presentació que es va reorientar el format de la fira”.

L’alcaldessa admet que el canvi no ha estat ben rebut per algunes persones del poble, però diu que “els canvis costen”.

Un espectacle durant la fira de l’any 2019/Julian Vázquez


La fira començarà a les 5 de la tarda amb un espectacle itinerant a càrrec de la companyia Serket Raqs i després hi haurà una ponència sobre la història de la bruixeria, a la Sala Gorg Negre, a càrrec de Judith Varela.

Altres activitats destacades de la jornada són el tallers de collarets i de farcells d’herbes , una ballada de gegants, un espectacle de rituals i danses i la representació teatral Del mite a la realitat a les 11 de la nit a càrrec de l’Associació Cultural 12+1.

Tota la fira és inclusiva i comptarà amb llenguatge de signes.

  • Compartir