• Compartir

Granollers i Cardedeu viuran el Ball de Gitanes aquest cap de setmana

10 de febrer de 2023

Granollers i Cardedeu donaran aquest diumenge el tret de sortida de la temporada dels balls de gitanes a la comarca.

L’Esbart Dansaire de Granollers ha convocat la seva ballada a les 12 del migdia a la plaça de la Porxada –en cas de pluja, es farà al Pavelló Municipal d’Esports del carrer Lluís Companys–. A la mateixa hora, la Colla de Gitanes de Cardedeu té previst ballar a la plaça Sant Joan.

El Ball de Gitanes de Granollers celebrarà la seva 15a edició amb un total de 72 parelles –gairebé 150 balladors– guarnides amb mantons, americanes, picarols, faixes, mocadors i les característiques mimoses que simbolitzen la proximitat de la primavera.

Tampoc hi faltaran les figures de les brutes i els diablots, representants de la disbauxa i la gresca, ni els cambrers, encarregats de donar pas a un dels moments més esperats tant pel públic com pels participants a la ballada: el brindis.

La ballada de Gitanes de l’any passat a la Porxada de Granollers/Toni Torrillas

El punt de trobada dels balladors serà la plaça de la Corona, des d’on sortiran en cercavila fins a la Porxada per iniciar-hi la ballada amb el tradicional Ball d’Homenatge.

El seguiran el Ball de Brutes i el Ball de Diablots. A continuació es faran un seguit de danses com ara xotis, polques o jotes. La música la interpretarà en directe l’Orquestrina La Mimosa.

Com a gran novetat d’enguany, el Ball de Gitanes de Granollers estrenarà aquest mateix diumenge el Ball del Pla de Palou, una dansa nova on tots els membres de la colla interpretaran figures diverses.

La coreografia l’han fet membres de la colla de gitanes de l’Esbart Dansaire, i la música l’ha compost el mestre i ballador Martí Ventura. Aquesta dansa clourà la ballada, i a continuació es repetirà com a ball de germanor amb participació del públic.

Un total de 37 parelles a cardedeu
A Cardedeu, la Colla de Gitanes ha convocat els balladors a 2/4 de 12 al Casal de la Gent Gran, des d’on sortiran en cercavila fins a la plaça Sant Joan –el recorregut es farà pels carrers del centre i comptarà amb ambientació musical en directe a càrrec del grup Tempus–.

Un cop a plaça, es donarà inici a la cinquena Ballada de Gitanes del municipi, que enguany comptarà amb 37 parelles i estrenarà una colla infantil, les Gitanetes, amb 12 parelles.

La ballada de l’any passat a Cardedeu/Meritxell Soler

Els primers a ballar seran les colles petita i gran dels diablots, que deixaran pas a la presentació de la Bella, la figura que farà de conductora durant tota la ballada de gitanes.

Tot seguit es farà el ball de les Gitanetes, i finalment ballarà la colla gran. Un dels al·licients d’aquesta ballada serà l’estrena d’un nou ball, la Polka de Cardedeu. L’acte s’acabarà amb un refrigeri obert a balladors i públic.

  • Compartir