• Compartir

Gasolina en ple vol amb un dron

Arnau Jaumira
30 de juny de 2021

Un dels grans problemes dels avions de combat és l’autonomia. Les seves altes velocitats tenen un gran consum i això fa que sigui molt important el repostatge en l’aire. Fa molts anys que es fa, però normalment és sacrificant un altre avió que només vola per posar combustible als altres i té un cost més important de recursos. En aquest sentit és el que estava treballant la companyia Boeing, que ara ha anunciat que per primer cop a la història un dron no pilotat ha pogut proveir de gasolina un F/A-18 en ple vol.

La prova es va acabar fent el 4 de juny a l’estat americà d’Illinois. L’avió de combat va mantenir-se en formació amb el dron i després d’avaluar les turbulències que es produïen a l’aire, es van poder enganxar amb la mànega de carburant. L’operació es realitzava a només sis o set metres de distància i altes velocitats que Boeing no ha revelat. El dron de carburant l’han batejat com a Boeing MQ-25 Stingray i ha de ser capaç de transferir fins a 6.800 quilos de combustible a altres avions.

Durant molts anys aquesta tasca s’havia fet amb altres avions de combat F/A-18, però suposava un malbaratament de recursos perquè aquell avió només es dedicava al subministrament i no a la missió.

Aquesta és la primera vegada que s’utilitza un dron com a gasolinera en altura. Evidentment fins ara ja s’han fet servir en missions de vigilància i operacions militars d’atac. Sempre amb operadors humans al darrere.
Segons responsables de l’Armada dels Estats Units, això permetrà incrementar en gran mesura l’autonomia i l’abast de les missions de combat aèries.

  • Compartir