• Compartir

‘From Here to Before’

Solé
4 de juny de 2020

En la història del pop, la llista dels que podrien haver triomfat és immensa, molt més que la dels que van aconseguir ser alguna cosa, i val molt la pena explorar-la. Perquè estem parlant de persones que van tenir a tocar una carrera musical fructífera i que tenien aptituds per triomfar, però que, per una cosa o per una altra, la cosa se’ls va torçar. Qui sap quants talents enormes ens hem perdut per circumstàncies que no tenen res a veure amb l’art. Alguns, però, no s’han perdut del tot, sortosament. Com Vashti Bunyan.

Jo fins fa una setmana no havia sentit mai aquest nom. I després de conèixer la seva història, és bastant lògic: el seu àlbum de debut, Just Another Diamond Day (1970) va passar pràcticament desapercebut i ella va abandonar la música fins al 2005, en què va gravar el segon disc, Lookafterking. Trenta-cinc anys d’inactivitat artística, que va tenir continuïtat amb un tercer disc nou anys després. És clar, amb aquest ritme és difícil, però tot té una explicació i se’ns desplega amb delicadesa suprema en el documental From Here to Before (Kieran Evans), que podeu veure en aquest enllaç, en anglès original sense subtítols: <http://app.amam.cymru/kieranevans/832>. Una absoluta delícia.

De molt joveneta, Vashti Bunyan va abandonar casa seva i amb el seu xicot van emprendre un viatge amb carro des de Londres fins a l’illa de Skye, a Escòcia. Buscaven una manera de viure primitiva, pura, en contacte amb la natura i amb les coses senzilles i fetes a mà. Mentre els anys 60 bullien a les ciutats angleses, amb tota la música, la cultura i la política en plena revolució transformadora, els dos joves s’allunyaven de tot allò nord enllà, per camins i carreteres secundàries, a través de l’idíl·lic paisatge rural de l’illa. En molts moments, a mercè de la sort i la bondat de la gent. I pel camí, Vashti Bunyan anava component cançonetes tranquil·les que cantava amb el seu filet de veu. Per no revelar gaire més, us diré que aquestes cançons van arribar a les orelles adequades i es van acabar traduint en un disc del qual ni déu no va tenir notícia fins que algun esperit romàntic va tenir la feliç idea de reeditar-lo en CD l’any 2000. Allà va ser quan el món va començar a descobrir aquesta dona.

El documental, gravat al llarg de diversos anys, mostra Vashti Bunyan resseguint tot l’itinerari d’aquell viatge que havia fet amb carro, quasi quatre dècades després. La veiem aturant-se en indrets dels quals té records i als quals no havia tornat mai més des d’aquella vegada. En molts moments, tornar a veure aquells paisatges, edificis, camins, etc., la corprèn completament. From Here to Before explica una història humana preciosa, plena de melancolia, somnis, pors, i música per expressar-ho tot en forma de cançons màgiques, a mig camí entre el folk intimista i el silenci. Una excel·lent manera de descobrir una artista que estava cridada a ser la nova Marianne Faithfull però a la qual la vida li tenia reservades coses molt, però molt diferents.

  • Compartir