• Compartir

Formatges d’‘Oscar’

22 de novembre de 2024

Tres formatgeries del Lluçanès, el Moianès i Osona van recollir un total de 13 medalles a la 36a edició dels World Cheese Awards, els autèntics Oscars del món del formatge, que es van lliurar el cap de setmana passat a la ciutat portuguesa de Viseu.

Betara, d’Olost, de nou la formatgeria catalana més llorejada, va sumar sis metalls, un menys que l’any passat. En aquesta ocasió, el formatge de cabra de farcell va passar del bronze a l’or. “S’ha convertit en el nostre formatge estrella; fet absolutament a mà”, descriu Ramon Berengueras. Les dues medalles de plata van ser pel formatge d’ovella de farcell i un garrotxa de cabra maridat amb cervesa. I els tres bronzes se’ls van endur el garrotxa amb castanya de Viladrau; l’ecològic de cabra, i un garrotxa blanc, més suau. Mantenir-se durant tota una dècada com la formatgeria catalana més premiada en aquest certamen no és casual. “Vol dir que ho estem fent bé i que tenim un equip molt implicat”, destaca Berengueras, en un moment en què l’empresa viu una etapa de creixement, exportant dins i fora de l’Estat.

Un altre habitual dels podis d’aquest concurs és la formatgeria Montbrú, enguany amb quatre medalles. La distinció més rellevant va ser una plata pel Sarró de Cabra semicurat. Un dels seus formatges més populars, amb gust intens, fresc i lleugerament cítric, elaborat sense lactosa i a l’estil garrotxa. L’obrador moianès també va merèixer tres medalles de bronze, una pel Sarró de Búfala; un semicurat amb quatre mesos de maduració; i dos pels seus dos formatges curats: el Búfala Reserva i el Curat de Cabra. Així, Montbrú suma el mateix nombre de medalles que l’any passat amb la diferència que el Curat de Cabra guanya una medalla de bronze en lloc de la d’or.

Finalment, Mas El Garet, de Tona, que ha anat recollint premis en aquest concurs des de l’any 2009, n’ha sumat tres, en aquesta ocasió. Destaca una de plata pel seu formatge de cabra artesà i ecològic de fines herbes. Les dues de bronze han estat pel formatge de vaca i cabra ecològic madurat El Torrat; i pel tendre El Territori de llet de vaca i cabra. El millor resultat fins ara el van obtenir l’any 2018, quan van aconseguir un Súper Or amb el Madurat, obtenint llavors el sisè millor lloc mundial entre els 16 finalistes.
Enguany es van presentar als World Cheese Awards un total de 4.786 productes elaborats per formatgeries d’una quarantena de països d’arreu del món. Es van acabar lliurant 894 medalles de bronze, 694 de plata, 308 d’or i 104 súper ors.

  • Compartir