• Compartir

Folgueroles celebra Verdaguer

17 de maig de 2024

L’inici de la Festa Verdaguer coincideix enguany amb la data exacta del seu naixement. Aquest divendres farà 179 anys que el poeta va néixer a Folgueroles. Fins al dia 10 de juny, data en què es commemoren 122 anys de la seva mort a Barcelona, es despleguen una quarantena d’activitats en la festa literària més antiga de Catalunya, que organitzen la Fundació Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona (Muhba). Folgueroles acull les més emblemàtiques durant aquest cap de setmana.

L’acte inaugural serà també un dels més rellevants des del punt de vista de l’estudi del poeta. Els verdagueristes Àlvar Valls i Roser Carol, que l’any passat ja van donar a llum la Cronologia de Jacint Verdaguer, publiquen enguany la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-1902). Si al volum anterior resseguien el dia a dia de la seva vida, en una obra monumental, ara inventarien tota la seva obra i tot el que s’ha escrit sobre aquests. Un monumental catàleg de més de nou mil fitxes bibliogràfiques que publica Verdaguer Edicions en la col·lecció Eines i que es presenta aquest divendres a les 7 de la tarda al Centre Cultural de Folgueroles. Aquesta vegada, el tàndem Valls-Carol ha comptat també amb la participació de la filòloga i verdaguerista manlleuenca Maria Àngels Verdaguer. “Es culmina així un projecte gegantí”, explica Jordina Boix, directora de la Fundació Verdaguer.

De l’erudició del primer dia es passa, dissabte, al protagonisme dels versos i cançons improvisades, amb la quarta edició de la Mostra de Glosa de Folgueroles. Enguany comptarà amb glosadors de les Balears com a convidats: Miquel Cervera, de Mallorca, i Annabel Vilallonga, de Menorca, al costat de l’empordanesa Margarida Joanmiquel, en un acte que tindrà lloc als jardins de Can Dachs, a les 8 del vespre, mentre l’Arbre de Maig que presideix la festa ja estarà plantat a la plaça Verdaguer.

Els espectacles de creació entorn de Verdaguer són una part imprescindible de la festa, i aquest cap de setmana se’n presenten dos. El primer és Vull ser llençat com una escombraria, amb el músic Xavi Lloses i el poeta Xevi Pojol, de Sant Bartomeu del Grau, que s’estrena a Vil·la Joana, la casa on va morir Verdaguer a Barcelona. I el segon és diumenge, a Folgueroles mateix: a les 5 de la tarda, els jardins de Can Dachs (ara ja sense el mur que els separava de la plaça) acullen l’estrena d’Un raig de llum en un de tants ulls que no hi veuen, una creació en què l’actriu Silvia Bel i el pianista Carles Beltran han sumat els seus treballs anteriors sobre versos de Verdaguer, afegint-hi ara la cantant Natàlia Miró.

Serà la culminació d’aquest cap de setmana, en què també es pot veure exposat a la Casa Museu un rosari de Verdaguer, de l’any 1886, donació d’Isaac Panadès, que és la peça destacada en el Dia Internacional dels Museus. La setmana vinent continuen els actes de la Festa Verdaguer amb un d’especial: el recital Flors del Desvari a la Damunt.

El vintè Mercat del Llibre Vell de Poesia

Els actes de diumenge culminaran, com és habitual, amb el parlament als jardins de Can Dachs de la convidada d’honor, que enguany és la presidenta en funcions del Parlament, Anna Erra. Serà el final d’un matí en què la Festa Verdaguer desplega el seu vessant més tradicional: l’ofrena floral al monument del Pedró, la missa pel poeta, els ballets de Folgueroles i el Mercat del Llibre Vell de Poesia (a la fotografia), que enguany arriba a la vintena edició.

  • Compartir