• Compartir

Fira de la Carbassa a Sant Joan

19 d'octubre de 2023

Les carbasses gegants seran el gran atractiu de la 12a Fira de la Carbassa de Sant Joan d’aquest diumenge, que es farà a la plaça Anselm Clavé des de les 11 del matí fins a les 6 de la tarda. L’Associació de Carbassaires de Sant Joan, que organitza el certamen, no vol revelar els pes dels fruits que portaran els cultivadors per mantenir l’expectació. Amb tot, Anna Soler, organitzadora de la fira, va assistir al concurs de carbasses de Sant Llorenç de Morunys fa unes setmanes i allà “hi havia exemplars d’entre 450 i 500 quilos, i la majoria dels cultivadors són els que venen aquí”.

El rècord a Sant Joan està per sobre d’aquestes xifres i el té des del 2017 el cultivador de Valtierra (Navarra) Rubén Mendi, que va dur un exemplar de 805,5 quilos. Enguany, també s’ha batut el rècord del món, que ara és de l’americà Travis Gienger amb un fruit de gairebé 1.247 quilos de pes. La més gran del Ripollès es va quedar en 339 quilos. La clau per cultivar carbasses tan grosses és “tenir una genètica de llavor bona, analitzar la terra on la plantaran, protegir-la del sol perquè no creixi de cop i donar-li molta aigua”, enumerava Soler. La fira repartirà un total de sis premis. Tres seran per les carbasses foranes més grosses (de 400, 300 i 200 euros respectivament).

Es donarà un premi comarcal de 100 euros i un de local, de 200. També es premiarà la carbassa més original per la mida, color o forma amb 100 euros. La fira també comptarà amb més d’una vintena de parades amb productes relacionats amb la carbassa, tallers infantils, una degustació de crema de carbassa i una escultura sorpresa feta per l’escultora Xiu a partir d’una carbassa de 150 quilos.

  • Compartir