• Compartir

Finlàndia, terra de neu

Arnau Sañé
16 d'octubre de 2018

Finlàndia és un país que canvia radicalment en funció de l’època de l’any en què hi viatgis. Si hi vas a l’hivern tens poques hores de llum i hi fa un fred que pela, però podràs veure en primera persona un dels espectacles més impressionants de la natura: les aurores boreals. Si hi vas durant els mesos d’estiu, la situació canvia força. El sol no es pon mai, i la temperatura és més agradable. La neu s’enretira i deixa pas al verd dels prats i les muntanyes.

L’hivern finlandès és força dur, ja que les temperatures arriben tranquil·lament a -15 o -20ºC. El primer consell per anar-hi a l’hivern, doncs, és abrigar-se bé, com si anéssim a esquiar durant uns quants dies seguits. Els peus i les mans són les parts que se solen refredar més ràpidament, i una bona idea per evitar-ho és portar guants i mitjons de seda, per intentar que la humitat no se’t fiqui a dins. L’altra cosa que es pot fer per complementar els guants és comprar unes petites bossetes de plàstic que s’escalfen al trencar-se, i ajuden a mantenir la temperatura. Tenint en compte que no estem gaire acostumats a aquestes temperatures tan baixes, tota prevenció és poca. Un cop el fred ja està contrarestat, ens quedarà adaptar-nos a les poques hores de llum que tindrem. Durant els mesos de ple hivern, al nord del país, el sol no arriba a sortir mai per l’horitzó. Només ens ofereix unes poques hores de llum tènue, com si fos una albada permanent que dura de les 10 del matí a les 3 de la tarda.

Hèlsinki és la capital del país, i segurament també serà el nostre primer punt de contacte amb Finlàndia, si hi arribem en avió. Una visita a la ciutat val la pena per començar a conèixer la cultura nòrdica, i de passada visitarem alguns dels racons que ens amaga. Un dels llocs obligatoris és la catedral ortodoxa d’Upenski, que et deixarà la boca de pam amb el color vermell dels maons i el verd de les cúpules. Ben a prop de la catedral hi trobarem el mercat portuari de Kauppatori, un bon lloc per passejar entre paradetes de menjar i música en directe. Per últim, és una bona idea arribar-se fins a la majestuosa catedral de Tuomiokirkko, situada just a davant de la bonica plaça del senat.

Si el que busques a Finlàndia és poder veure les aurores boreals, el millor és que et desplacis fins al nord del país, ja que tindràs més possibilitats de veure’n. Rovaniemi i Inari són dos bons llocs per intentar observar aquest curiós fenomen. Des de Hèlsinki, una bona manera de cobrir aquesta distància és fer-ho en tren. Des de l’estació de Tikkurila pots agafar un tren nocturn que et portarà directe a Rovaniemi. Si vols tenir un llit durant el viatge, és gairebé imprescindible que el reservis amb antelació, ja que les places són limitades i és un viatge molt sol·licitat. Una bona manera de moure’s pel nord de Finlàndia és en un cotxe de lloguer. A l’estació de tren de Rovaniemi hi trobaràs aquest servei. Cada vegada que arriba un tren la petita estació de la ciutat es col·lapsa. La millor manera d’evitar esperes inacabables és tenir la reserva del cotxe ja feta per internet. D’aquesta manera podràs estalviar-te la cua i et trobaràs el cotxe en marxa amb la calefacció engegada, un detall que s’agraeix tenint en compte que a fora la temperatura és de 15ºC sota zero. Els cotxes estan ben preparats per conduir sobre la neu; tot i així, cal anar amb precaució. Un detall important és que els cotxes disposen d’un cable que s’endolla al corrent durant la nit, per evitar que es congelin els líquids del motor. Trobaràs endolls a la majoria de pàrquings, i és important utilitzar-los per evitar problemes.

No tot són aurores a Rovaniemi. De fet, la ciutat és famosa mundialment per ser la llar del Pare Noel. Si volem visitar-lo en persona, a pocs quilòmetres trobarem el parc temàtic anomenat Santa Claus Village. Es tracta d’un petit poblet dedicat exclusivament al turisme, amb diferents botigues i locals per visitar, i un tobogan de gel per als qui busquen una mica d’adrenalina. L’estrella del parc, però, és l’edifici on viu el Pare Noel. Podràs visitar casa seva i, si tens paciència, fins i tot el podràs conèixer en persona i fer-t’hi una foto. S’ha de valorar si val la pena fer tota la cua per passar-hi trenta segons, però, és clar, tractant-se del Pare Noel, potser s’ho mereix.

Arriba la nit, i ara sí que és el moment de sortir a buscar les famosíssimes aurores boreals. Hi ha dues maneres per veure les aurores: contractant una excursió organitzada o bé sortint amb el teu cotxe a donar un volt. Les sortides organitzades no són gens barates, i tenen una durada limitada. Per altra banda, et portaran a llocs on tindràs molt bones vistes del cel. Tot i així, el cel és el mateix per tothom, i tindràs les mateixes possibilitats de veure’n si surts amb el teu cotxe. L’únic que has de fer és comprovar que el cel està lliure de núvols. Un cop te n’has assegurat, només et cal allunyar-te una mica de la ciutat, per evitar que els llums t’espatllin les vistes. A més, hi ha webs i aplicacions mòbils que t’informen de l’estat del cel a diferents punts, amb l’objectiu d’evitar els cels tapats, el nostre enemic principal. Des del mateix cotxe podràs veure si apareixen aurores, i només hauràs de parar i gaudir de l’espectacle. Si en algun moment del viatge havies dubtat de la decisió de viatjar a Finlàndia a l’hivern, quan vegis la primera aurora sabràs que la vas ben encertar, i que haurà valgut molt la pena suportar el fred i la foscor.

  • Compartir