• Compartir

Final de la Sardana de l’Any amb accent osonenc i vallesà

Amic
13 de novembre de 2020

Les noves mesures per contenir la Covid han obligat a redissenyar de nou la final que decidirà la millor sardana de l’any 2019. L’esdeveniment es farà en directe (a les 17.30 hores) des del Teatre de La Passió d’Esparreguera, on hi haurà els presentadors i els artistes, però eliminarà la part presencial, que preveia l’assistència del públic al mateix teatre, i serà enterament en línia, a través del canal de YouTube de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la pàgina del concurs. L’acte comptarà amb els parlaments del vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

“La final d’enguany s’ha reconvertit en un espectacle televisiu, no tindrà espectadors asseguts al teatre sinó que els presentadors interpel·laran el públic, que seguirà la gala des de casa i en directe.” Així ho explica Xavier Tresserras, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, entitat que ha apostat d’aquesta manera per poder celebrar aquesta cita tan important en el calendari sardanista i de la cobla.

L’esdeveniment, que compta amb el patrocini de Bon Preu i Esclat, mantindrà el programa previst, amb una primera part on sonaran les peces finalistes i una segona amb les actuacions en directe des del teatre i el lliurament dels premis en les tres categories (Premi Popular, Premi Joventut i Premi de la Crítica).

Entre l’una i l’altra hi haurà finalment deu minuts de mitja part, que serviran perquè els espectadors puguin votar la millor sardana a través del web i des de qualsevol dispositiu mòbil. Tresserras ha explicat que per participar-hi caldrà estar ben atent a la gala, perquè “durant l’emissió de les 12 sardanes finalistes, els presentadors, Queralt Pedemonte i Pau Benavent, diran una paraula clau, i aquesta paraula s’haurà de seleccionar en el moment de fer la votació”.

Per poder-hi participar, caldrà registrar-se prèviament a la web del concurs, on es detallaran totes les instruccions necessàries. El termini estarà obert fins al dia anterior, el 13 de novembre. El president de la Confederació ha insistit que s’ha treballat per aconseguir un sistema molt senzill i intuïtiu, per tal d’assegurar que tothom qui vulgui pugui votar.
Per anar preparant l’ambient de la final, les ràdios que han participat en la promoció del concurs i la pàgina de La Sardana de l’Any han anat emetent unes càpsules especials les quatre setmanes prèvies a l’esdeveniment. Seran quatre gravacions diferents amb les 12 sardanes finalistes i les tres candidates al Premi de la Crítica i al Premi Joventut.

Entre les tres sardanes finalistes al Premi de la Crítica hi ha Un mar de verdor, referenciada a Sant Sadurní d’Anoia, on es va estrenar l’1 de novembre de 2019, i que ha estat composta pel centellenc Joan Druguet, contrabaixista de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Pel que fa a les candidates al Premi Popular hi apareixen Estímul cardedeuenc, estrenada a Cardedeu el 24 de febrer de 2019 i que és obra de Joan Lázaro; Jardins de la Torreta, escoltada per primer cop a Montmeló el 21 d’abril de 2019 i que Amadeu Escoda va dedicar al montmeloní Domingo Domingo, i El castell de Gurb, que Carles Santiago va estrenar amb ocasió de l’Aplec Comarcal d’Osona el 6 de juliol de 2019.

  • Compartir