Figaró-Montmany celebra aquest diumenge la Festa del Pi
  • Compartir

Figaró-Montmany celebra aquest diumenge la Festa del Pi

5 d'abril de 2024

Figaró-Montmany celebra aquest diumenge la Festa del Pi que es fa el primer diumenge després de Pasqua, al menys des de l’any 1912, tal i com explicava, l’any passat, el doctor Oscar Farrerons Vidal a la revista Bagant.

La tradició marca que els homes del poble es reuneixen al matí per esmorzar plegats i després fan dos grups, Els joves van al bosc a buscar llenya i brancada i els homes grans, que a més fan de trabucaires, es dirigeixen a la zona de Montmany per tallar un pi que porten fins a la carretera que va a Figaró. Allà es reuneixen tots de nou per tornar a esmorzar i cantar l’Himne de Figaró.

El trasllat del pi pels carreres de Figaró, l’any 2015/Carme Rodríguez

Seguidament, el pi es baixa al poble amb un carro tirat per animals i es recorren els seus carrers amb el seguici de trabucaires fins al parc de Maria Dolors Riera.

El pi s’aixeca amb l’ajuda de cordes/Griselda Escrigas

Un cop al parc, el pi és hissat amb cordes envoltat de branques i la llenya que els nois més joves han recollit. A la nit, els trabucaires disparen a la pila de brancada fins que s’encén i comença la crema del pi que marca la fi de la festa. L’any passat, arran de l’elevat risc d’incendi, no es va poder fer la cremada.

L’aixecament del pi l’any 2011/Agnès Vidal

La Festa del Pi de Figaró-Montnmany té el seu origen en antics rituals pagans de fertilitat i culte a la natura. Actualment fa referència al bosc i a la relació de l’home amb el medi. És una festa molt concorreguda i amb molta participació.

L’any 2018 el pi es va aixecar amb una grua sota la pluja/Meritxell Soler

El programa previst de la festa d’aquest any comença a 2/4 de 9 del matí amb la trobada a la plaça Anna Bosch per anar a buscar el pi a peu i es demana que només pugin en cotxe les persones més grans o amb problemes de mobilitat.

Cap a 2/4 d’11 del matí, es farà l’esmorzar i cap a 2/4 d’1 del migdia, la plantada del pi al parc de Maria Dolors Riera. A la tarda, hi ha un espectacle de teatre de la comissió de festes i la cremada està programada a 2/4 de 10 de la nit.

L’Ajuntament està pendent de rebre l’autorització per la cremada, però si no es pugués fer, es farà una projecció de fotografies antigues.

  • Compartir