• Compartir

Festa (i pluja) per Sant Eudald

12 de maig de 2023

Ripoll reclamava (i pronosticava) pluja, i de moment ha tingut pluja. La pluviometria que any rere any enregistra el municipi durant la festa major de Sant Eudald ha arribat puntual a la seva cita ja coincidint amb els primers actes oficials de dimecres al vespre. L’entorn natural irradia un verd viu, gairebé lluminós; els rius han recuperat un cabal mitjanament acceptable, que si bé no servirà per remuntar l’episodi generalitzat de sequera ajudarà a esmorteir-ne els efectes, i els carrers de Ripoll s’han remullat intermitentment, just en la freqüència exacta per satisfer els que volen aigua i els que no volen que la pluja els malmeti l’activitat festiva.

La primera jornada i mitja d’aquest Sant Eudald ja va iniciar-se amb l’emotivitat que el Bato dels Pastorets de Ripoll durant els últims trenta-nou anys i autor de l’obra 42 dies, sobre el seu pas per l’UCI després d’haver contret la covid, Ramon Verdaguer, va imprimir al pregó. Els petards dels Diables de Ripoll van anunciar acústicament, a desgrat dels animals domèstics i urbans però a satisfacció alhora dels addictes a l’efusivitat festiva, l’inici d’una activitat sobretot musical. La plaça de la Lira en va ser testimoni amb el concert de La Noche Quilombera, on no va faltar la interpretació del hit urbano-sardanístic Coti x coti de The Tyets. L’ofici de dijous, dia del patró i del tradicional repartiment del cotó que els ripollesos guarden per les seves suposades qualitats guaridores. En aquest cas la pluja es va esperar respectuosament fins a les 2 del migdia, un cop acabat el ball de gegants i les sardanes amb La Principal de la Bisbal. L’activitat de la tarda es va concentrar en el concert i ball de festa major amb la mateixa orquestra al pavelló, mentre que els més conscienciats tenien una xerrada sobre drets i deures dels col·lectius vulnerables –que es va traslladar a la plaça Abat Senjust–, i els més joves la festa holi, reconvertida en una discomòbil a la carpa de la plaça de la Llibertat. Tot això abans que els noctàmbuls ocupessin de nou La Lira amb més música festiva.

La regidora de Cultura i Festes, Montsina Llimós, es mostrava “satisfeta” amb el desenvolupament inicial d’una festa de caràcter més local, que a partir d’aquest mateix divendres s’obrirà a gent d’arreu. Entre els actes programats per als últims tres dies de festa major en destaquen les nits musicals; les havaneres de divendres a la tarda amb Les Anxovetes, a la plaça de l’Ajuntament; la baixada d’andròmines de dissabte a la tarda; el sopar dels valents, que es farà al vespre; o el tancament de diumenge amb la tornaboda a la font del Tòtil, la Dansa dels Clavells i el castell de focs, coincidint gairebé amb la mitja part de l’Espanyol-Barça.

  • Compartir