Els galejadors de la Festa del Pi de Centelles
  • Compartir

Festa del Pi, amb precaucions

5 de gener de 2024

Les tradicions solen repetir paràmetres cada vegada que es fan i la Festa del Pi de Centelles no n’és cap excepció. Tot i així, a la d’enguany, celebrada dissabte passat, va haver-hi novetats. Per exemple, no es va poder mantenir la tirada de la carreta pels bous, per una indisposició dels animals, i per tant es van substituir pel tractor. Per la resta, poques variacions sobre el programa acostumat. Això sí, molt de control a l’hora de pujar pólvora i gent al campanar, tant a la galejada del migdia com a la de la tarda. I control delimitat del públic a la plaça Major, que quedava més allunyat dels galejadors.

Es preveia que a l’escaure’s la festa en dissabte hi hauria un nombre de galejadors alt, però fins al dia 29, quan es va fer el lliurament de la pólvora amb les assegurances corresponents i les insígnies, no es va confirmar la quantitat: eren 337 persones, de les quals 248 amb arma i 89 sense.

Com cada 30 de desembre Centelles seguia el ritual: el pi d’enguany es va triar el dia de Sant Esteve, als terrenys que té l’Associació de Galejadors prop de la deixalleria a la carretera de Sant Feliu de Codines, lloc on es van fer els esmorzars. Al migdia s’entrava al poble per anar a la plaça Major a fer les tradicionals traques amb els trabucs i les escopetes. Tots plegats, un a un. Fins que al cap de mitja hora llarga, es va parar el soroll i la cobla orquestra Lluïsos va tocar el Ball del Pi. Després del ball, prop de la 1, el pi es va portar cap a la placeta de l’Església, on entre tots els galejadors el van baixar de la carreta i el van pujar cap al replà on es fa el tradicional ball. Enguany, Eduard Figueras Mundó va ser escollit per pujar a ballar el pi. Acabada la dansa de l’arbre ja es va entrar a l’interior del temple per penjar-lo de cap per avall sobre l’altar, col·locant-li els cinc ramells de pomes amb les neules i els massapans. Un cop tot lligat, mentre es cantava el tradicional himne de Santa Coloma, el pi va ser enlairat al lloc on romandrà fins aquest dissabte, dia de Reis, quan es baixarà. Com cada any, serà a partir de la 1 del migdia, un cop feta la missa. Amb el repartiment de branques i pomes entre els galejadors es dona per acabada la Festa del Pi. L’endemà, el darrer dia de l’any, es van disparar quatre escopetades a la sortida de missa de mig matí. Finalment, no es va disposar cap pantalla a l’exterior per seguir la festa, ja que la major part d’aquesta va ser retransmesa en directe per EL 9 TV.

Enguany els responsables de la festa, l’Associació de Galejadors de Santa Coloma i l’Ajuntament, valoren molt positivament la jornada i creuen que es va recuperant la normalitat perduda aquests darrers anys.

  • Compartir