• Compartir

Ferran Orriols debuta en solitari amb el disc ‘Plata’

19 de maig de 2023

“Tinc un món tan gran a dins que no em cap a fora i l’ocupo amb cançons.” Aquest fragment de la lletra de Soc, el tema que obre el primer disc en solitari de Ferran Orriols, podria servir per explicar com ha nascut aquest nou projecte de l’excomponent de Nyandú. Quan el grup es va aturar indefinidament, va trobar temps per treure a la llum “les cançons que tenia acumulades” en un disc, Plata (Great Canyon Records), que es presenta aquest divendres a l’espai ETC de Vic.

Ferran Orriols va emprendre tot aquest projecte en solitari, gravant-se ell mateix les cançons en un estudi que va habilitar al seu poble, la Torre d’Oristà. Tot el procés, començant per escriure les cançons, ha estat “un procés bestial d’aprenentatge”. En part, perquè treballar d’aquesta manera implica “ser conscient de les pròpies limitacions, i descobrir coses de tu mateix”. Sempre li havien agradat els artistes que treballaven en solitari, però reconeix que hi havia “una qüestió de confiança” en la decisió de posar-s’hi. I ho va fer: cantant i tocant les guitarres, la mandolina, l’ukelele, el sitar, el banjo, teclats vintage… Ha comptat només amb algunes col·laboracions concretes, com la del baixista Àlex Pujols (ex-Txarango) i també amb la participació de la coral de la Torre d’Oristà en dues cançons que es van gravar a l’església. En el directe de presentació, també hi seran el mateix Pujols i dos altres músics osonencs, Edu Vergés i Alfred Tapscott.

Les 12 cançons incloses al disc es van començar a gestar l’any 2015 (Deixeu-me fer la meva és la més antiga). D’algunes ja se’n coneix també el vídeo, com Alendo, on es veu Ferran Orriols en el remolc d’un tractoret conduït pel seu germà que carrega tots els instruments utilitzats en la gravació. Hi ha des d’una íntima nana (en el procés, ha estat pare) fins a alguns temes lluminosos com Puto sol o Dies bons i fins i tot la protesta social de Propietat. La cançó El llamp està inspirada en la lectura de Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà. En el fragment concret en què un dels personatges centrals del relat diu que d’allò se’n podria fer una cançó. I Ferran Orriols es va agafar a la proposta. Al concert d’aquest divendres sonaran totes les cançons, i també algunes de noves –molt breus– que ha anat escrivint últimament. El disc s’edita en format de CD i també de vinil, en el segell discogràfic de Joana Serrat.

  • Compartir