• Compartir

Fem-nos els danesos?

Lourdes Corominas
31 d'octubre de 2016

Potser no tot es pot imitar, però hi ha un aspecte del comportament danès del que podem prendre exemple. De fet és molt simple, segur que tots ho hem fet alguna vegada. I si creem hygge? Aquest és un concepte que no té traducció literal però sí moltes i suggerents interpretacions: calidesa, confort, tranquil·litat, gaudir del moment…Els danesos han encapçalat un any més el rànquing dels països més feliços del món que elabora Nacions Unides. I aquest és un dels seus secrets per acostar-se una miqueta més a la felicitat. Un clima fred i amb poques hores de llum natural a l’hivern han fet que els habitants de Dinamarca hagin ideat un concepte que defineix molt bé el gaudir del moment amb senzillesa i plenitud. Els seus hiverns conviden a quedar-se a casa i fer poques activitats a l’exterior.

hygge-te-peus

D’aquí potser també ha derivat el bon gust per la decoració que tenen els danesos. Tot plegat per crear una llar confortable que els permeti gaudir d’un munt de sensacions i emocions agradables, càlides i acollidores. Asseure’s en un sofà davant la llar de foc amb una beguda calenta en un dia de molt fred; cuinar tota la família junta per després gaudir d’un bon àpat; disfrutar, ben repapats al sofà, de la sèrie de televisió preferida o llegir un bon llibre o també, en dies de bon temps, sortir a fer un passeig on el realment important sigui la conversa i la companyia.

hygge-espelma-llibre

Això és el que els danesos coneixen com a hygge. Es tracta de mimar-se una mica, consentir-se i passar una estona agradable. No sempre ha de tenir relació amb dies de fred però és innegable que quan a fora plou, ve molt més de gust arraulir-se, ni que sigui per mirar la pluja. Hi ha qui extrapola la sensació de hygge també a la feina: un bon aroma de cafè i poder gaudir d’un petit moment a la feina per beure-se’l mentre s’ordenen les idees, també pot donar sensació de calidesa.

  • Compartir