• Compartir

Expressions del tèxtil (2)

CNL Osona
9 de juny de 2020

La indústria tèxtil ha estat una font d’inspiració important de la llengua popular; avui continuarem veient locucions, frases fetes i refranys que tenen relació amb el món del tèxtil.

Qui no ha sentit mai que algú li va explicar una història fil per randa, és a dir, minuciosament, amb tots els detalls? Us recordem que la randa és una punta feta de fil gruixut. O bé, qui no ha dit mai ‘ara començo a lligar caps’? Que vol dir ‘esbrinar o descobrir les relacions que hi havia entre dues o més coses aparentment inconnexes’.

També diem ‘aquell no hi fila gaire’ quan una persona no està gaire bé del cap –expressió que trobem a faltar al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans–. Filar algú significa ‘adonar-se de la presència d’una persona, endevinar-ne els propòsits, la intenció’: Ja t’he filat, noi: tu volies enganyar-me! I per acabar amb aquest verb, tenim igualment filar prim, que vol dir ‘fer distincions, observacions, explicacions, etcètera massa subtils: No filis tan prim, que a mi m’agraden les coses fàcils i clares. Semblantment hi ha el refrany Qui fila massa prim, se li pot trencar el fil, és a dir, que no s’ha de ser massa altiu perquè pots perdre-hi molt.

I per acabar les expressions d’avui, n’hi ha una per als qui parlen massa: xerrar pels descosits.

  • Compartir