• Compartir

Eugenio, al carrer de Gurb

30 de desembre de 2022

L’humorista Eugeni Jofra Bofarull, conegut artísticament com a Eugenio, era un clàssic dels acudits. L’agost de l’any 2000, menys d’un any abans de morir -el març de 2001-, va actuar a les festes del carrer de Gurb de Vic en el marc d’un sopar popular que es va fer a la bassa dels Hermanos. Eugenio havia tornat a l’escena després d’anys d’absència i la seva actuació va ser molt celebrada.

Amb l’habitual camisa i pantalons negres i el tamboret, l’humorista va anar desgranant els seus acudits precedits del clàssic ‘saben aquell que diu…’. Les rialles van ser una constant. Tot i els molts anys retirat, segons recollia Marc Riera a la crònica d’EL 9 NOU, “Eugenio va demostrar en els seus tres quarts d’hora d’actuació que controla les reaccions del públic i sap com copsar la màgia que li transmet l’espectador”. A més dels acudits tradicionals, Eugenio va explicar-ne, també, “els que només es poden explicar en directe”.

Eugenio es va fer famós a la dècada dels 80 explicant acudits. Va vendre milions de còpies de casets. Tenia un humor absurd i es caracteritzava per estar sempre seriós. Explicava que només reia quan cobrava. Sortia amb un whisky -hi ha qui diu que era vodka amb taronja- i tabac i anava deixant anar acudits amb un discurs en què intercalava expressions com ‘osti tu’, ‘marededéu’, ‘nen’…

A principis de la dècada dels 90 es va apartar dels escenaris i, després, va tornar-hi amb l’espectacle Érase otra vez… Eugenio. Va morir el 2001 als 59 anys. L’any 2018 es va estrenar un documental sobre la seva figura.

  • Compartir