Mar Pujol
  • Compartir

“No sabia que em volia dedicar a la música, però de cop van arribar els bolos, concerts…i ara vull arribar fins al final”

17 de març de 2023

L’any passat molta gent va descobrir a Mar Pujol, d’on neix la Mar Pujol cantautora?
Comença una mica en la meva etapa universitària perquè, a Lleida on estudiava, organitzaven uns cicles de cantautores i cantautors que es diu “Rodautors” i un noi em va dir a veure si m’animava a cantar una cançó meva i em vaig plantar allà.

Va ser la teva primera vegada que vas cantar davant un públic?
No, ja havia cantat en un duet de versions. Amb un noi vam estar tocant el carrer. Però a Lleida vaig arrencar com a cantautora.

Què hi estudiaves allà?
Educació Infantil i Primària.

I ara més que exercir de mestre veus que el camí pot ser el de la música?
Totalment, ara mateix em faria bastant mandra ser mestre tot i que ho trobo una professió bestial i no dic que no la pugui fer. La carrera la tinc acabada i crec que podria aportar coses i m’agradaria, però com dius tu, ara se m’ha obert aquest camí que ni tan sols m’havia plantejat abans i vaig fins al final.

És un camí que sobretot se’t va obrir l’any passat. L’any passat vas fer molts concerts, una bomba no?
Una bomba inesperada, tot va venir de les mànagers que em van trucar a la porta i em van dir de fer alguna cosa i jo, no sabia que em volia dedicar a la música i a partir d’aquí van venir bolos, concerts, i jo contenta.

I a l’escenari com un peix a l’aigua no?
Sí, realment sí. M’hi sento a gust.

Et van donar un premi, el Premi Innovació Rural al Lluçanès. Tu t’hi vas presentar i com qui no vol la cosa i el vas guanyar. En què consisteix el premi i què s’hi amaga el darrere?
El premi, té com a finalitat incentivar perquè es moguin coses al voltant del Lluçanès, tant sigui amb comerç, sector d’artesania o el cultural. Jo estic contenta perquè el Lluçanès va decidir apostar per l’àmbit cultural, que normalment sempre són coses que no generen diners.

El premi són 5.000 euros, no?
Exacte.

I tu els destinaràs en enregistrar cinc llegendes del Lluçanès i musicar-les, oi? Com ho tenim això?
Sí, està tot gravat, mesclat i masteritzat, està a punt per fer el CD. I ara he de posar fil a l’agulla per fer el CD en físic i un CD virtual.

I si parlem de calendari, això quan podria aparèixer?
No puc dir-ho encara. Però jo crec o m’agradaria que a l’estiu poguéssim disfrutar d’aquestes cançons.

I a més a més, també hi ha la voluntat de dur-ho en directe?
Sí, la intenció amb aquests 5.000 euros és pagar tot el tema de gravació, mescla, màster i tot això i pagar una teatralització d’aquestes llegendes, que estem en procés ara mateix de veure com ho encarrilem.

“Un ram d’esbarzers”, una cançó preciosa. Aquesta cançó és de guitarra i veu. Com et veus en un futur, amb aquest format, amb una banda, sola…?
Sola em sento molt a gust, però si m’imagino amb banda, no m’imagino una banda amb bateria, baix… Si és una banda, que ara estic començant a provar amb una noia que es diu Bruna que toca el violoncel, m’agradaria un cello, segones guitarres, una percussió.

Quins són els teus referents?
Cada cop se’n van afegint més, però principalment jo diria “Faneka” que és on toca la Bruna, també ho és Marala, Sílvia Pérez Cruz, Maria del Mar Bonet, Sílvia Rodríguez i ara també se me n’afegeixen d’altres com per exemple la Magalí d’Atzira, la Cristena que la recomano molt, Maria Arnal també, ten podria dir molts.

Com va sorgir la cançó de “Noctudiürna” i perquè aquest format?
Doncs això va ser el primer cop que em vaig atrevir a fer alguna cosa. Era bastant desinteresat, van llançar una convocatòria a fer un vídeo i jo vaig pensar a fer alguna cosa per tenir alguna cosa per poder-ho penjar i mostrar el que feia perquè llavors ja començava a mostrar que feia més enllà de l’escenari, a les xarxes… I amb les “Coleccionistas” que es dediquen a fer vídeos van fer un “Film Experience” i m’hi vaig apuntar, perquè era un vídeo bastant barat, vaig agafar les meves amigues i vam gravar.

Ets més nocturna o més diurna?
L’altre dia justament ho estava parlant amb una amiga meva i soc bastant de les dues coses. M’encanta aprofitar el dia, però no soc gaire de sortir, tot i que si surto, surto fort, prefereixo aprofitar el matí alhora totes les cançons, les faig a la nit el vespre i m’encantaria que el dia s’allargués.

Com va néixer el teu primer minidisc autoeditat per tu?
Va ser per la meva tieta, jo estava al bus anant de Lleida cap al Lluçanès i em va trucar i em va dir que necessitava escoltar les meves cançons i quan les gravaria. Jo li vaig dir que això era molts diners si ho volia fer bé, perquè si ho feia, ho volia fer bé. Com que jo no hi entenia en el seu moment pensava que m’ho podia fer jo, però al principi volia confiar en algú que m’agradés i va ser així. A través de la meva tieta, tota la família em va ajudar a pagar el disc.

De més jove havies cantat en alguna coral?
Havia estat al cor de l’escola municipal, però realment pocs anys.

És a dir les cançons tradicionals, provenen de la família o d’on?
De l’escola més aviat, la meva mestra de música s’encarregava que et sabessis totes les cançons.

Les tens presents a l’hora d’escriure aquestes cançons?
Sí, em venen moltes expressions de tota la vida, frases fetes, cançons antigues però no de tradició. Sí que és veritat que faig servir molt d’aquestes tradicions.

Fa poc vas actuar a la Jazz Cava de Vic, va anar bé?
Molt, és que la Jazz Cava té això, a part que el lloc en si és una passada, ho fan sonar i el lloc sona meravellós.

Ets més de teatre o d’anar a concerts?
Soc més d’anar a concerts, però de mica en mica vaig anant més al teatre i m’agrada.

Com tenim l’agenda preparada per aquest 2023 què descobrirem de la Mar Pujol?
De moment aquest 9 de març vaig treure una cançó dedicada a la meva mare titulada “vine’m aquí” és una cançó de màxim amor a la meva mare i agraïment, i llavors llançaré uns avançaments més del que serà el meu proper disc que encara no puc dir quan es publicarà.

Sortirà abans que s’acabi l’any?
És molt probable que surti abans d’acabar l’any sí.

Amb cançons noves o en repescaràs algunes?
De les que faig en directe sí.

I de les ja enregistrades?
No, no n’hi haurà cap.

Fa poc et vam veure col·laborant amb l’Enric EZ, com va anar això?
Aquest invent va passar perquè amb l’Enric ens vam conèixer i vam dir de quedar, perquè ens seguim a Instagram, a partir d’aquí ens hem fet bastant amics i em va dir de gravar una col·laboració i li vaig dir que sí. Ens ho vam passar molt bé gravant el videoclip i seguim en contacte.

Has pensat a convidar-hi algú en el disc?
Sí, però no ho puc avançar, però sí que n’hi haurà.

Et veurem aquest estiu per Osona i al Lluçanès?
Al Lluçanès segur, algun o altre en faré no ho tinc molt focalitzat, però sí que tinc algunes dates de concert.

Amb banda o sola?
Pot ser que en format duet amb la Bruna i sola.

Aquest nou disc no tindrà res a veure amb el que hem dit del premi del Lluçanès no?
Res a veure, és que l’altre disc segurament no el publicaré com a Mar Pujol, perquè com que són dues coses diferents ho hauré, de fer sota algun altre nom o alguna cosa així.

  • Compartir