• Compartir

Escombraries electròniques, la gran amenaça per al planeta

Tecnonews/AMIC
29 de maig de 2021

La moda d’un sol ús dels dispositius electrònics s’ha convertit en un problema real per al medi ambient i la salut de les persones. Milions de telèfons intel·ligents i altres residus electrònics com frigorífics, televisors, microones o pantalles d’ordinador són rebutjats cada dia quan es podrien continuar utilitzant, amb la consegüent generació de tones de ferralla electrònica. Les Nacions Unides ja han advertit que els 53 milions de tones de residus electrònics que es generen en l’actualitat cada any es duplicaran amb escreix el 2050, essent el residu que més ràpid creix en el món.

Per la seva banda, des de la plataforma Back Market, líder europeu en el mercat d’aparells i dispositius electrònics recondicionats que busca fomentar el consum responsable d’aquests aparells, asseguren que, amb un tractament adequat, es podria arribar a reutilitzar entre el 70% i el 90% dels residus electrònics que es produeixen.

D’acord amb la regla de “les 4 erres de l’ecologia”, reutilitzar els aparells electrònics és millor solució que no pas reciclar-los, ja que, a més d’allargar la seva vida útil, suposa un menor consum de recursos i energia, permet reduir el volum d’escombraries electròniques i no fa falta reciclar tant. “Reutilitzar un ordinador és fins a 20 vegades més eficient des del punt de vista energètic que reciclar-lo”, apunta Thibaud Hug de Larauze, CEO i cofundador de Back Market. A més, molts dels aparells que es recullen per al seu reciclatge acaben en abocadors il·legals, o són exportats i tractats irregularment per extreure i vendre els materials valuosos que contenen.

Però no es tracta només dels articles en si, sinó dels components perillosos que contenen aquests aparells, com les bateries d’ions de liti, el cadmi, el plom i el mercuri, els productes químics ignífugs i l’àcid corrosiu que s’utilitzen en la seva fabricació. Són molts residus tòxics que, si no es tracten correctament, acaben omplint els abocadors. Cada any s’envien milers de contenidors de residus plàstics i electrònics a països que ja no són capaços de gestionar les muntanyes de residus que arriben als seus ports.

També els metalls preciosos que es rebutgen. Encara que individualment poden ser quantitats petites, en conjunt constitueixen una suma important que s’acumula ràpidament. Per exemple, es calcula que l’or dels residus electrònics del món equival a l’11% de la quantitat total que s’extreu d’aquest metall cada any.

Tot i que segons els experts encara queda molt a millorar en la gestió d’aquests residus, cal destacar que Espanya és ja un dels països europeus que més fomenta la reutilització de dispositius electrònics. De fet, la llei actual sobre el tractament d’aquests productes prioritza el recondicionament enfront dels processos de reciclatge.

  • Compartir