• Compartir

Es pot fer molt! …i no només enviar un WhatsApp

Antoni Lacueva / antoni@mindfulness-barcelona.com
9 de febrer de 2022

Els humans estem fets per ser tocats. Els nostres cossos estan dissenyats per respondre al tacte i no només per sentir l’entorn que ens envolta. Aleshores, què passa quan no rebem això?

El tacte és una cosa que associem amb la proximitat emocional, i associem la seva absència amb la distància emocional.

Respondre emocionalment i socialment al tacte és biològicament fonamental per a nosaltres.

Hi ha alguna cosa que se sent molt distant i freda per no tenir cap tipus d’opció per a una abraçada, ni una encaixada de mans i això pot deixar cicatrius duradores.

Les abraçades, la forma de contacte que probablement tots trobem més a faltar, són particularment importants i emocionalment nutritives.

En el cas de la impossibilitat de contacte i si pots veure algú en persona, estigues completament present, fins i tot si no pots tocar.

Què podem emfatitzar al seu lloc? Potser podríem ser millors a mirar-nos als ulls, si tenim reunions físiques. Tocar una persona és una manera de dir “et veig, reconec la teva existència”.

No tingueu por de tenir converses més profundes i significatives en què realment escolteu, especialment si sabeu que algú pot estar aïllat o sol.
Sembla que hauríem de parlar durant almenys 15 a 20 minuts perquè sigui una conversa significativa. Realment, ens hem de connectar.

És molt important practicar mindfulness o atenció plena en parlar i escoltar.

Ara i en situacions no tan sols rutinàries, com quedar amb algú, recordar una cita, etc., pot ser de gran utilitat utilitzar la tecnologia, però suplir la comunicació de cor a cor per intentar alleujar el patiment, amb la tecnologia, no funciona.

Ho tenim tot pel que fa a tecnologia, però no és del tot segur que hàgim millorat la manera com ens comuniquem.

Podem tenir la creença que tenir un telèfon mòbil i totes les seves aplicacions ens ajuda a comunicar-nos, però, si el contingut del nostre discurs no és autèntic, el fet d’enviar missatges i fins i tot parlar a través del mòbil no vol dir que ens comuniquem amb aquesta persona.

Confiem massa en les tecnologies de la comunicació. I realment darrere d’aquests instruments hi ha la nostra ment i el nostre cor?

Recordant Thich Nhat Hanh, mort el 22 de gener de 2022, perquè la comunicació sigui efectiva i real hi ha d’haver escolta profunda i parla bondadosa. En segons quines situacions, com podem escoltar profundament una altra persona, enviant-li un missatge?

Davant les dificultats que tenim en voler conversar enmig de la dificultat i el dolor, esta la nostra pròpia por i vulnerabilitat de no saber què dir, i solucionem la papereta, com a molt, enviant un missatge.

I com a intenció de millora pot ser interessant proposar-nos: mantenir el propòsit d’escoltar profundament des de el nostre cor i ment.

Estic escoltant l’altra persona amb el propòsit de donar-li l’oportunitat de patir menys.

I practicar en aquesta conversa difícil que ens fa por tenir els sis mantres de la comunicació bondadosa:

  1. Soc aquí per al que necessitis. El millor regal, la teva presència. Estimar algú és estar disponible per a aquesta persona. Un art i una pràctica.
  2. Sé que ets aquí i això em fa molt feliç.
  3. Sé que pateixes per això soc aquí per allò que necessitis.
  4. Estic patint, si us plau ajuda’m.
  5. Aquest és un moment feliç.
  6. En part tens raó.
    Es pot fer molt! …i no només enviar un Whatsapp. Podem utilitzar aquestes sis mantres per enfortir les relacions que tenim amb els altres en qualsevol moment i especialment en travessar situacions difícils i doloroses.
  • Compartir