• Compartir

“Eo” de Jerzy Skolimowski

2 de febrer de 2023

Coça d’ase

El veterà cineasta polonès Jerzy Skolimowski competia en el passat 75è Festival Internacional de Cine de Canes amb “Eo” després de participar-hi per última vegada l’any 1989 amb “Torrents of Spring” i en sortia reconegut amb el Premi del Jurat, ex aequo amb “Le otto montagne” de Charlotte Vandermeersch i Felix van Groeningen. “Eo” és una coproducció italo-polonesa, escrita per ell mateix i Ewa Piakowska, en què un ase esdevé el protagonista absolut, com una espècie de remake d’”Au hasard, Balthasar” (1966) de Robert Bresson. Es tracta d’un film trencador i valent, totalment descentrat, en optar pel protagonisme animal, un ase expulsat d’una atracció de circ i separat de la seva jove cuidadora, Kasandra (Sandra Drzymalska).
Aquest ruquet viurà diverses aventures, passant de mà en mà, convertint-se en testimoni privilegiat de la crueltat i la idiotesa humana. Així és espectador d’un partit de futbol on convergeixen tota l’agressivitat i la imbecil·litat humana. Un trajecte amb moments lisèrgics i episodis delirants i extravagants, com el segment protagonitzat per un noi, Vito (Lorenzo Zurzolo), mossèn de capella d’una estranya dama (Isabelle Huppert). Un animal de càrrega, que sembla arrossegar cada cop del món a les seves espatlles, i que aporta la seva mirada innocent, melancòlica i adolorida davant del nostre món.

El passat 24 de febrer l’Acadèmia de Hollywood va donar a conèixer la llista dels nominats als Premis Oscars 2023. El film de Skolimoswski figurava en la llista als nominats a l’Oscar com a millor pel·lícula internacional. La gala de la 95a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood se celebrarà el pròxim 12 de març a l’emblemàtic Dolby Theatre de Los Angeles, on es donaran a conèixer els guanyadors.

  • Compartir