• Compartir

Els secrets dels orgues de Vic

Fòrum Vicus
26 d'octubre de 2017

L’orgue és un dels instruments més antics que es coneix. Va néixer a l’Antiga Grècia quan van descobrir per casualitat que la força de l’aire combinada amb l’aigua emetia uns sons particulars. Aquest instrument de grans dimensions agradava tant a Mozart que el va denominar el “rei dels instruments”. Amb més de 1.200 anys acompanyant cants eclesiàstics arreu d’Europa, el timbre de l’orgue encara ressona al nucli antic de Vic.

La ruta dels Orgues Històrics organitzada per l’Oficina de Turisme i guiada per Xavier Cervera, de Fòrum Vicus, permet descobrir dues joies musicals que s’amaguen al nucli antic. D’aquella desena d’orgues que hi havia a Vic, només dos van aconseguir sobreviure a la Guerra Civil.

Els dos supervivents

El de l’església de la Mare de Déu dels Dolors és considerat l’únic orgue històric de la comarca d’Osona. Tot i que l’església fou construïda al segle XVIII, les proves d’ADN de la fusta van determinar que l’orgue era del segle anterior i que, per tant, havia estat reutilitzat. Quan va ser destruït per la guerra, va aconseguir preservar intacte l’ànima de l’instrument: la fusta. Des que es va restaurar l’any 2009, l’instrument barroc es toca en actes litúrgics i en concerts periòdics.

 

 

En canvi, l’orgue de l’església parroquial del Carme és romàntic. Va ser creat per l’orguener barceloní Gaietà Estadella l’any 1930 però, com la resta, va ser desballestat durant la Guerra Civil. El treball de l’orguener Joan Carles Castro va fer que tornés a sonar a la ciutat l’any 2009, uns mesos abans que el dels Dolors.

 

 

Comparteix misteri

Durant la ruta de Fòrum Vicus també es descobriran secrets d’altres orgues vigatans que s’han perdut amb el temps, com el de la Catedral. Aquell orgue majestuós de finals del segle XVIII, encarregat al francès Jean Pierre Cavaillé, es va convertir en un dels orgues més grans de la geografia catalana de l’època. Un altre de barroc que ja no es troba a la ciutat és el de l’església dels Trinitaris. Després de voltar per diverses parròquies catalanes, finalment es va instal·lar a la Basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, on encara es conserva en perfecte estat.

Durant la ruta es podrà escoltar el so dels dos instruments històrics gràcies a Albert Tió, orguener de Tona. Per conèixer amb profunditat la història que hi ha darrera de cada orgue i altres misteris musicals, us hi podeu inscriure a l’Oficina de Turisme o trucant al telèfon 93 886 20 91. Les visites es faran cada diumenge de novembre a les 12 del migdia i les places són limitades.

  • Compartir