L'actor de Sant Feliu de Codines Pep Parés interpretant el personatge del Capità Enciam
  • Compartir

“Els petits canvis són poderosos”

31 de gener de 2024

“¡No olviden supervitaminarse y mineralizarse!” (El Super Ratón) “¡Eso es to’, eso es to, eso es todo amigos!” (Loonely Tunes) “A mi no em pot guanyar un mic filós de pa sucat amb oli!” (Bola de Drac) “Ah, vale” (Plats bruts) Són frases glorioses de programes de televisió que, segurament per allò que el cervell dels nens i els adolescents és una esponja, estan gravades a foc a la memòria d’unes quantes generacions, fins i tot de les que tenen cabells blancs. “Els petits canvis són poderosos” és una altra d’aquelles frases televisives que ara justament ha fet 30 anys i que servia d’ham per difondre conceptes com ecologia, reciclatge o sostenibilitat entre els més petits. La deia el Capità Enciam, un personatge que interpretava l’actor de Sant Feliu de Codines Pep Parés.

Els petits canvis són poderosos

TV3 emetia Les aventures del Capità Enciam cada dia cap a les 2 del migdia, abans del TN Comarques, des de començaments de 1994. Durava tres minuts i es va fer una primera tongada de 66 capítols. Al capdavant com a protagonista hi era un vell conegut dels televidents més petits de TV3 perquè a Pep Parés l’havien vist també a les sèries Les aventures de Pol Nord i a Oliana Molls.

El Capità Enciam, personatge interpretat per l’actor de Sant Feliu Pep Parés

En una entrevista a Jordi Ramos, periodista d’EL 9 NOU, Pep Parés detallava el 1994 que el seu vestit estrafolari de Capità Enciam era una barreja “entre Robin Hood i Superman d’anar per casa” i que el seu era “un programa de reflexió, sense que sigui una pallissa. Una cosa on tothom se senti identificat”.

Dirigia la sèrie ecologista Miquel Calzada, Mikimoto, a partir de les propostes i idees del biòleg i assessor científic Jordi Miralles, que va ser l’inventor de la mítica frase: “Els petits canvis són poderosos.” Tot i que le panorama audiovisual de mitjans del anys 90 del segle XX era ben diferent de l’actual en el nombre de canals, Les aventures del Capità Enciam van arribar a aconseguir 307.000 espectadors, amb un 21,9% de quota de pantalla.

Les deixalles cap a casa

  • Compartir