Els gegants vells de Granollers estrenen el nou vestuari
  • Compartir

Els gegants vells de Granollers estrenen el nou vestuari

28 d'abril de 2023

En Cosme i la Damiana, els gegants vells de Granollers, estrenaran vestits aquests divendres per celebrar els 60 anys de la seva arribada a la ciutat.

Els Amics i Gegants dels Capgrossos de Granollers han preparat uns actes per commemorar-ho on també tindran protagonisme els vuit capgrossos més antics –alguns d’ells també van arribar a Granollers l’any 1963 amb en Cosme i la Damiana– i els gegants grossos de la ciutat, l’Esteve i la Plàcida.

Els nous vestits d’en Cosme i la Damina han estat dissenyats per Pau Fernández. La modista Ester Oliveras ha estat la responsable de la seva confecció amb l’equip d’una quinzena de professionals del Taller Època.

Els nous vestits dels gegants vells es descobriran a la Porxada. Serà en un “acte senzill però protocolari i emotiu”, avança Gerard Nogueira, president de l’entitat.

Els gegants i vuit capgrossos dansaran els seus balls de protocol que els són propis i ho faran, per primera vegada, acompanyats per l’orquestra de l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera.

I, després, faran entrada a la Porxada des del carrer Sant Roc, en Cosme i la Damiana, lluint ja la nova imatge. Ho faran a ritme de la Granollerina, una peça pròpia dels gegants de Granollers que es va crear l’any 2021, durant la pandèmia.

Arnau Torrillas i Pau Guiu seran els encarregats de portar la Damiana i en Cosme. Un cop a plaça, ballaran sols el seu ball de protocol moguts per Alba Sánchez (Cosme) i Gerard Nogueira (Damiana).

Finalment, els quatre gegants ballaran la Granollerina. En aquest cas, Gerard Guiu portarà en Cosme i Marc Estrecha, la Damiana.

I, dissabte a partir de 2/4 de 7 de la tarda, en Cosme i la Damiana faran la seva primera cercavila amb els nous vestits. Ho faran acompanyats d’una banda.

Qui vulgui acostar-se als dos gegants per veure els detalls dels vestits i de la nova joieria i ornaments, elaborats pel taller Lacedemon, de Caravaca de la Cruz, a Màlaga, podrà fer-ho després de la ballada perquè quedaran durant una hora davant de l’Ajuntament.

També dissabte des de les 11 del matí a sota de la Porxada amb una exposició fotogràfica que permetrà descobrir tots els detalls.

Restauració dels gegants de Canovelles

D’altra banda, els gegants de Canovelles han passat durant els darrers mesos per un intens procés de restauració. L’ha dut a terme l’artista Clara Anglada i Roser al Taller Aglà de Cassà de la Selva (el Gironès).

Segons un representant de la Colla Gegantera, es tracta de “la restauració més important que s’ha fet mai als gegants del municipi després de més de 10 anys sense intervencions”.

Els gegants de Canovelles durant el procés de restauració/Colla gegantera de Canovelles

Els dos gegants, Carles i Cisqueta, i la gegantona, Vicenteta, s’han sotmès a una intervenció a fons on se’ls ha fet un decapat de la pintura en aquelles parts que presentaven fractures o rascades importants, com ara les esquenes del gegant i la gegantona, o el braç d’aquesta última.

A continuació, s’han reforçat aquestes parts més malmeses amb fibra de vidre i resina. A les esquerdes més superficials se’ls ha aplicat una infiltració de resina perquè les fibres recuperessin la resistència.

Un cop refetes les estructures, se’ls ha fet un procés d’allisat on s’han aplicat diverses capes d’estuc i imprimació. D’aquesta manera, s’ha reduït la rugositat de les figures.

Finalment, se les ha tornat a pintar amb pintura a l’oli per accentuar-ne les faccions, ressaltar-ne els cabells i donar-los un to de pell més realista. També s’han construït noves estructures de fusta per al gegant i per a la gegantona.

Carles i Cisqueta es van construir l’any 1991 al taller Sarandaca de Granollers. Tots dos estan fets de fibra de vidre i polièster.

El gegant fa 3,40 metres i pesa 32 quilos. La geganta fa 3,35 metres i pesa 30 quilos. Vicenteta es va construir el 1999 al mateix taller i està feta dels mateixos materials. Fa 2,55 metres, pesa 23 quilos i porta una ovella a la mà.

Els gegants representen els comtes de Magarolas, que vivien a la finca de Can Castells de Canovelles. La gegantona representa la filla dels comtes.

  • Compartir